Pas op de plaats

Filed in nieuwe tijd, posruptive change, slimmer werken by on 19 maart 2020 2 Comments

Gewoon even wat mijmeringen in deze tijd van vertraging…

Ik zie… Ik vraag mij af…
·      De werkenden en jongeren zijn massaal solidair met de ouderen en houden zich over het algemeen goed aan de voorschriften om de ouderen te beschermen Zullen de ouderen straks ook solidair zijn met de werkenden en bereid zijn ook hun rijkdom te delen?
·      Mensen maken zich zorgen over hun inkomen naar de toekomst. Deze stress is een negatieve factor in de immuniteit tegen Corona

·      Veel mensen die nu thuis zitten sturen al berichten uit om anderen te helpen waar dat nodig is. Na 4 dagen zijn veel mensen het thuiszitten al zat.

Haalt dit een belangrijk tegenargument voor het Basisinkomen weg, waardoor er ruimte komt voor verder experimenteren hiermee?
·      Veel solidariteit naar de mensen die nu hard aan het werk zijn: klappen voor de zorg, kinderen die kaarten versturen aan zorgmedewerkers, mensen die aanbieden ouderen te helpen, …. Gaat dit leiden tot meer saamhorigheid en samenwerking met ruimte voor diversiteit en ieder zijn eigen plek en bijdrage?
·      Een deel van de bevolking is keihard aan het werk om te voorzien in onze basisbehoeften, vooral MBO-ers. Zullen we nu meer respect hebben voor de MBO-ers die onze maatschappij nu leefbaar houden?
·      Een deel van de bevolking staat stil, kan even niet zo veel doen Gebruiken zij die tijd om na te denken over hun de bedoeling van hun werk en patronen die hen daarvan af houden?

En durven zij straks te kiezen voor meer duurzame en inclusieve patronen?

·      Allerlei niet functionele regels worden genegeerd of veranderd Durven we de regels die nu sneuvelen los te laten?
·      Allerlei ‘bullshit’ werk wordt even niet gedaan Durven we dit werk geheel te schrappen zodat er tijd en aandacht blijft voor veranderingen die er toe doen?
·      Het praten ‘over elkaar’ verstomd Zijn we in staat om dit vol te houden en de tijd die daarmee vrij komt te gebruiken om ‘met elkaar’ te praten en constructief te bouwen aan de bedoeling van ons werk en onze organisaties?
·      Het file probleem lost zich op

·      De lucht boven China wordt schoner

·      De wateren in Venetie zijn weer helder

Durven we nu te leren en een aantal patronen die we nu doorbreken, blijvend te maken ten gunste van ons aller klimaat en aarde?
·      Veel overleggen gaan nu digitaal en blijken effectiever

·      Het internet kan al dit extra digitale verkeer prima verwerken

Durven we echt te kiezen welke overleggen zinvol zijn om allemaal voor te reizen (met alle milieuvervuiling van dien) en welke prima via Zoom/MS teams/Skype kunnen?
·      Kinderen ontdekken weer andere manier van spelen en ontspannen, er wordt veel gestoep-krijt, gevoetbald, te fietst en gewandeld Ontdekken veel kinderen weer nieuwe hobbys en bezigheden naast de digitale activiteiten?

 

Ik voel de potentie van deze crisis. Ik ben zeer benieuwd wat de komende tijd ons gaat brengen. Ik neem mij nu voor om mijn talenten in te zetten om bij te dragen aan de antwoorden op mijn eigen vragen.

 

Doe je mee?

Tags: , , ,

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. sjoerdhania schreef:

    De reis is de weg en wat in de weg staat is de weg.

  2. Anke schreef:

    Ik hoop het… allemaal…

Geef een reactie