Caroline Rijnbeek

We leven in een bijzondere en tegelijkertijd bizarre tijd en maatschappij. Een wereld van grote verschillen in wat kan en wat we doen en ervaren. Medisch-technologisch kunnen we veel, maar worden we daar wel blij en gelukkig van? We hebben de mogelijkheid tot enorme welvaart en welzijn, maar zetten we onze kennis en wijsheid ook in om te zorgen dat iedereen hierin mee kan delen? Andersom: blijven zoveel mensen apatisch aan de kant staan terwijl ze zoveel prachtige talenten hebben en zijn mensen zo druk met hun huisje-boompje-beestje op orde krijgen, dat ze vergeten te leven en te genieten.

Ik heb mij als ondernemerscoach jaren ingezet om via de MKB Krachtcentrale te laten zien hoe er ook balans kan ontstaan tussen die polariteiten, door te werken met een missie (missie de baas), te organiseren vanuit gelijkwaardigheid en eigenaarschap en de organisatievorm aan te passen op de talenten en persoonlijke betekenisgeving van mensen (de baas in eigen (leer) loopbaan). En dit levert welvaart en welzijn op voor allen, en grootse groei van mensen en organisaties. Helaas is op enig moment mijn laatste werkgever zodanig gebureaucratiseerd, dat voor (mijn) persoonlijke betekenisgeving eigenlijk geen ruimte meer was.

Als zelfstandige werk ik sindsdien om mensen te helpen vanuit eigen energie betekenisvolle dingen in de wereld te zetten en anders te organiseren om zo optimaal hun talenten in te kunnen zetten voor betekenisvolle zaken. Ik merk daarbij elke dag weer dat mensen uitstekend in staat zijn om aan te geven wat hun dromen en verlangens zijn en hoe ze hier in de praktijk betekenis aan willen geven. Waar het veelal aan ontbreekt is de veiligheid en legitimatie om onvoorwaardelijk van betekenis te kunnen zijn vanuit eigen inzicht en talenten.

Als moeder van een dochter met autisme ervaar ik elke dag wat de consequenties zijn van het ontbreken van deze veiligheid in onze samenleving en het wantrouwen van eigen-wijze wijsheid. In de samenwerking tussen Cosensis en het expertisecentrum de Lerende Samenleving voel ik weer de ruimte en vrijheid mijn eigen betekenis te geven om mensen met elkaar in staat te stellen hun eigen dromen en verlangens in de wereld te zetten. Ik ondersteun mensen om voluit vanuit eigen energie te leren leven en werken.