Bouwen aan goed werkgeverschap

Filed in slimmer werken by on 28 december 2021 0 Comments

“Vaker ja-zeggen en zelf contacten zoeken met opleiders en onderwijsinstelling”. Dat is het belangrijkste devies van Martijn Stoffelsen, directeur van Kolmer Elektromotoren uit Putten. Martijn kwam drie jaar geleden in het bedrijf, toen het commercieel en technisch goed ging, maar qua personeelsbeleid er wel wat aan de hand was. Er was verloop en ontevredenheid. Kolmer Elektromotoren importeert standaard elektromotoren en modificeert ze op klantwens. Hun motoren draaien over de hele wereld van boorplatforms tot ventilatoren in een schoolgebouw.

Onboarding

Toen Martijn 3 jaar geleden binnenkwam begon hij, net als iedereen in het bedrijf, in de werkplaats. Meekijken, meelopen, ontdekken waar het over gaat in dit bedrijf. Hij noemt het een tijd van verkering. Medewerker en bedrijf leren elkaar kennen en ontdekken of en wat ze elkaar te bieden hebben. Na een half jaar wordt er ‘getrouwd’ en gaat de medewerker een jaar opleiding in. Deze opleiding is ontwikkeld en wordt gegeven door één van de eigen medewerkers. Ook Kolmer merkt dat zij geen direct gekwalificeerde mensen kunnen krijgen uit de markt. Geeft niet, zegt Martijn. We zoeken vooral mensen die uit het juiste hout gesneden zijn. En in hun eigen opleiding leren ze de kneepjes van het vak.

 

Multi-inzetbaar

Alle medewerkers hebben dubbel of soms zelfs triple rollen. Zo is iedereen elders inzetbaar en kunnen ze pieken en dalen slim organiseren. Het houdt de mensen ook scherp en bewust van het gehele proces. Iedereen heeft ook een jaarlijks budget van €1500 om te besteden aan eigen opleiding. Waarbij zij vaak ook nog een groot deel van de studietijd in werktijd mogen doen. Uiteraard als dit v

an waarde is voor het bedrijf. Of je nu wilt specialiseren of generaliseren, eigen motivatie is het startpunt.

 

Waardevol

Wekelijks wordt op de Maandag-Middag-Meeting met elkaar gesproken over hoe het gaat, inclusief omzetcijfers, wat er niet goed loopt en wat er de komende tijd te verwachten is. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen aan de waarde van het bedrijf: speed – special – service. Wil iemand salarisverhoging, dan is dat geen probleem, mits er ook extra toegevoegde waarde wordt gecreëerd. Martijn daagt een dergelijke medewerker dan ook uit om dit expliciet te maken in de onderhandeling.

 

Eigen boot

Samen met alle mensen heeft Martijn gewerkt aan een bedrijf waar je graag werkt, je gezien wordt en je je kunt ontwikkelen. Om de teamgeest nog wat verder aan te wakkeren heeft Martijn een oude boot gekocht die ze met zijn allen hebben opgeknapt. De boot gebruiken en onderhouden ze gezamenlijk. Zo kunnen ook de gezinnen meegenieten van dit mooie bedrijf. Kolmer Elektromotoren laat zien dat je in een paar jaar kunt bouwen aan goed werkgeverschap door eigenaarschap en ontwikkeling te stimuleren en te faciliteren.

 

Tips van Martijn

Nog een paar tips voor bedrijven die ook aan de slag willen met goed werkgeverschap:

  1. Leg contact en maak gebruik van lokale scholingsmogelijkheden zowel onderwijsinstellingen als brancheopleidingen. Nodig ze uit in je bedrijf. Ook oudere medewerkers leren zo mee met de stagiairs en afstudeerders.
  2. Let meer op DNA van mensen dan op technische kennis. Geef ruimte om te groeien en moedig dit aan.
  3. Stel budget en tijd beschikbaar voor opleiding en ontwikkeling. Opleiden voor de buren is geen issue. Als ze het naar hun zin hebben in jouw bedrijf, blijven ze graag.
  4. Werk samen met een subsidieadviseur als je innovatieve stappen wilt zetten. Dit is echt een vak apart. Pas op met Rijkssubsidie zoals de SLIM regeling. Te ondoorzichtig en te veel administratief gedoe. Maak liever gebruik van transparante provinciale of regio subsidies.
  5. Sluit je aan bijeen intersectoraal netwerk van werkgevers zoals Veluweportaal, waardoor je snel kunt schakelen bij vraagstukken met andere werkgevers. Veluweportaal doet veel verschillende zaken op het gebied van HR en arbeidsmarktvraagstukken voor Kolmer.

Maar het begint toch allemaal weer met gelijkwaardigheid en transparantie.

 

ps. Kolmer is nog op zoek naar:

  • een HBO-afstudeerder HRM (4e jaar) voor een mooie opdracht om nog meer lijn te brengen in het HR-beleid;
  • een HBO-stagiair/afstudeerder Electronica (3e of 4e jaar) om een eigen testkast te ontwikkelen om motoren te testen.

Heb je interesse, bel dan met het bedrijf en vraag naar Martijn.

Tags: , , , ,

Geef een reactie