Goed werkgeverschap ziet er zo uit!

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 24 december 2021 1 Comment

Afgelopen week mocht ik hem weer ontmoeten in Molenaarsgraaf: Edwin van der Ham, ondernemer, directeur-eigenaar van Montapacking, werkgever en vooral eerlijk en integer mens. En wederom was ik diep onder de indruk. Edwin begon in 1999 met een compagnon met 2 medewerkers en heeft nu een bedrijf met 1000 mensen, €100 mln omzet en 14 vestigingen. Op zich al indrukwekkend, maar niet waarom dit bedrijf mij steeds weer diep raakt. Het is een innovatief bedrijf waarin mensen hardwerken, maar ook groeien, zorg voor elkaar dragen en vooral gelijkwaardig met elkaar omgaan. Het is een bedrijf waarin ieder mens telt en mee mag doen.

 

Montapacking

Montapacking doet de e-fullfilment van zo’n 1500 webshops. Van opslag, orderpicking tot verzending en eventuele retouren. Van al die pakketjes die wij dagelijks aan de deur geleverd krijgen komen er veel vanuit één van de vestigingen van Montapacking. Het bedrijf is niet alleen een dozenschuiver, maar is ook zeer innovatief in het ontwikkelen en optimaliseren van zijn eigen processen. Het ontwerpt en bouwt zijn eigen software en IT-systeem, maar ook een groot deel van de hardware, van transportbanden en inpakmachines tot de gehele robotisering van de warehouse. Maar net zo belangrijk zijn de mensen. Ze hebben hun eigen Montacademy, Montacoins en inhouse-catering.

 

Montacademy en Talent Top 5

Op het moment dat ik kwam mochten net 12 medewerkers een pitch doen om mee te dingen naar één van de 5 jaarlijks beschikbare ontwikkeltrajecten van de Talent Top 5, door te beschrijven hoe zijn willen groeien naar excellente medewerker. Via de Montacademy kunnen medewerkers al veel opleidingen en cursussen volgen, maar via dit programma krijgen ze nog extra coaching om een extra groeisprong te kunnen maken. En daar is animo voor. Van iemand van debiteurenbeheer die een nieuwe rol/functie als ‘mediator tussen klant en productie’ wil gaan vervullen tot iemand die wil doorgroeien tot vestigingsmanager door stage te lopen bij verschillende vestigingsmanagers.

Tip: daag mensen uit om te excelleren

 

Competitie maar geen concurrentie

Eén van de medewerkers vertelde mij dat zij houden van competitie, maar geen concurrentie. Zo blijven ze samenwerken aan het gezamenlijke doel, maar dagen zichzelf ook uit. Dit wordt gefaciliteerd door een gamification van de productiecijfers. Elke uur is overal in het bedrijf via schermen te zien welke medewerkers excelleren. Wie aan het eind van elk uur bovenaan staat ontvangt Montacoins waarmee je dingen kunt kopen in een shop. Ook teams kunnen coins verdienen door samen prestaties te leveren. Een mooie manier om te focussen op wat goed gaat. “Beter dan wekelijks mensen op het matje roepen, omdat er vrijdag weer iets is blijven liggen”, aldus Edwin.

Tip: focus op wat goed gaat

 

Gratis lunch

Bij Montapacking willen ze graag dat mensen goed en gezond eten, zodat ze vitaal blijven. Daarom hebben ze besloten om alle medewerkers tussen de middag een lekkere lunch te bieden. In eerste instantie was het een goedkope lunch, maar inmiddels is besloten dit gratis te maken. Zo stellen ze iedereen in staat om gezond en lekker te lunchen, los van het inkomen. Deze lunch wordt verzorgd door een klein bedrijf met mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Deze mensen maken niet alleen heerlijke broodjes maar brengen ook een hoop plezier en diversiteit in het bedrijf. Het zijn daarom bij Montapacking ‘mensen met een bijzonder talent’. Dit draagt bij aan een fijne sfeer in het bedrijf, wat zich vertaalt in effectiviteit en laag ziekteverzuim.

Tip: diversiteit is waardevol

 

Echtheid

Dit klinkt allemaal prachtig en ik adviseer alle werkgevers om af te kijken en hiervan te leren. Echter, de kracht van al deze mooie voorbeelden is dat het echt klopt bij Montapacking. Het zijn geen mooie voorbeelden waar ze mee showen en het podium zoeken. Het is eerder het omgekeerde. Ze doen er bescheiden over en vinden het gewoon. Edwin is een integer en eerlijk mens die, als dat aan de orde is, zijn fouten en onwetendheid gemakkelijk toegeeft. En dat zie en voel je overal bij Montapacking terug. Zo doen ze het, dat is de werkelijke kracht.

Tip: wil het echt en doe het in kleine stappen

Tags: , , ,

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Leenders schreef:

    Als je het over omdenken hebt is dit wel een supervoorbeeld. Ik zou deze ondernemer graag als voorbeeld willen gebruiken bij mijn contacten die ik onderhoud met bedrijven en organisaties. Dus zou graag een uurtje vrijmaken om in gesprek te gaan.

Geef een reactie