Missie gedreven met een Pooh-houding

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 2 januari 2020 0 Comments

De winterfeestdagen zijn vaak een tijd van even niets moeten. ‘Even goed vervelen’, zeiden mijn ouders dan. Vervelen, even niet iets moeten, geen doelen, non-focus. Ik moet er altijd even aan wennen. Het blijft een uitdaging om toe te geven aan deze ruimte voor niets. Met alle hectiek, social media die altijd doorgaat, overal bereikbaarheid, zoveel te doen….

Maar hoe dan?

En dit is precies wat mij al tijden puzzelt. Hoe kan ik focus houden op wat ik belangrijk vind, in mijn werk, in mijn gezin, in mijn verbinding met anderen, in mijn leven, zonder zo bezig te zijn met van alles en nog wat, en zo druk te zijn in mijn hoofd en met doen, dat het leven langs mij heen lijkt te gaan? Hoe kan ik betekenisvol zijn en tegelijkertijd het toeval toelaten? Hoe kan ik in flow leven, vanuit synchroniciteit en mijn talenten inzetten voor de wereld om mij heen? Want steeds als ik probeer om ‘controle te houden’, ‘het leven te duwen’, mijn werk probeer te sturen, loop ik vast, raak ik teleurgesteld en verlies ik het vertrouwen in mijzelf en mijn talenten. En hier ben ik in het voorjaar van 2019 weer eens flink in vastgedraaid. Wijze les. Zo dus niet, maar hoe dan wel?

Christopher Robin

Tot ik toegeef aan het nietsdoen, en dan lekker met mijn dochter de film Christopher kijk. De film gaat over het volwassen leven van Christopher Robin die zijn wereld met Pooh, Piglet, Rabbit en Eeyore lijkt te zijn vergeten door zijn drukke baan en verantwoordelijkheden. En daarmee is hij ook alle wijsheden vergeten die hij als klein jongetje aan zijn knuffeldieren gaf. In deze film herinnert Pooh Christopher aan zijn eigen wijsheid, zoals: “Doing nothing often leads to the very best kind of something.”

De film bevat nog veel meer van deze prachtige quotes, maar de mooiste blijft toch:

Pooh: “What day is it?”

Christopher: “It’s today”

Pooh: “My favorite day”

 

Niets doen

Dank je wel Milne, voor deze prachtige wijze beer. Niets doen, als bewust keuze om ruimte te geven aan het toeval om mijn missie vorm te geven. Vanuit creativiteit en nieuwsgierigheid, in plaats van vanuit uit hard werken en ‘controle houden’.

‘Missie de baas’ houden hebben ik altijd wel aardig gekund, nu oefenen in Pooh-houding. Dus als je mij de komende tijd af en toe niets ziet doen, dan laat ik mij leiden tot het beste van iets. Doe je mee?

Tags: , , ,

Geef een reactie