Eigenaarschap in deze complexe wereld

Filed in nieuwe tijd by on 19 januari 2020 0 Comments

De winter is een tijd van lezen op de bank. Met kerst kreeg ik een prachtige boek ‘Hoera, het wordt ingewikkeld’. Hierin laten Ronald van de Hoff (oprichter van Seat2meet) en Hans van Willigenburg (journalist) volgens mij mooi zien hoe complex de wereld en de maatschappij op dit moment is en wat dat betekent voor ons allemaal. Of het nu gaat over politiek, de rol van de overheid, informatietechnologie of robotisering. Echt een aanrader voor iedereen die zijn eigen plek wil ontdekken in de huidige en toekomstige maatschappij.

Anders kijken

In hun boek laten zij bijvoorbeeld zien hoe het nieuws en de reclames ons keer op keer proberen te overtuigen dat er nog steeds één waarheid is (iets is goed of fout) en er simpele oplossingen zijn om het leven eenvoudiger te maken: “als je maar voor of tegen iets bent” of “als je maar zus-of-zo product koopt”. Ook in het Jeugdjournaal zit elke dag een poll met de vraag: ‘ben je voor of ben je tegen’?

In de TED-talk van Rolf Dobelli legt deze Zwitser prachtig uit waarom we echt moeten stoppen met het volgen van het nieuws. Hoe het ons beeld beperkt, maar ook fysiek ziek maakt. Zijn advies: lees diepgaande artikelen met perspectief en weet dat ‘echt nieuws’ je heus wel zal bereiken via-via. Ook Ronald en Hans laten zien hoe je weer optimistisch en zelfbewust een plek kunt gaan vinden in deze complexiteit zonder je te verliezen in de ‘ratrace’: accepteer complexiteit, vier je verveling, concentreer je kennis, laat het ego meer met rust, en nog veel meer.

Erkennen

Maar laten we met de eerste beginnen: erkennen dat de wereld complex is. Dat er geen snelle fixen bestaan voor files, armoede, oorlog, klimaat, beter onderwijs, noem maar op. Laten we dus ook stoppen met allerlei goedbedoelde projecten die ‘het probleem gaan oplossen’, zonder ruimte voor nuance, afstemming, leren, fouten mogen maken. Durven we met elkaar een ontwikkelproces in te gaan waarin we leren samen werken en in aan deze complexe maatschappij? Waarbij we niet precies weten wat de uitkomst is? Waarin er ruimte ontstaat voor mensen om weer regie en eigenaarschap te kunnen pakken voor hun eigen leven en hun eigen aandeel in hun wereld, hoe klein of groot die ook is?

Eigenaarschap

Maar goed, alles begint bij mij (en bij jou). Hoe neem ik eigenaarschap voor mijn eigen werk, bijdrage, leven, gezin, … als er niet 1 waarheid, 1 goed antwoord, 1 oplossing, is? Het lezen van het boek “Hoera, het wordt ingewikkeld” is een mooie stap, maar daarna….

Om te navigeren heb je volgens mij drie dingen nodig:

  • Weten waar je bent en naar toe wilt;
  • Een kompas om te navigeren;
  • De juiste houding om in beweging te komen.

Weet waar je bent
Ken je talenten en energiegevers? Wat kun je goed, waar word je blij van om te doen, te hebben of te maken? Ken je missie – perspectief – wat is op dit moment belangrijk voor jou? Ken je grenzen? Wat zijn jouw energieslurpers? Wat moet jij vooral niet doen?

Ken je kompas
Volg je energie en je gevoel. Volg je intuïtie. Om dit te doen, moet je af en toe wel even stil staan en stil worden. Loskomen van wat anderen vinden of zeggen over jou.

Kom in beweging
Wees nieuwsgierig, hou oren en ogen open en praat met anderen om zo veel mogelijk uit te wisselen. Doe dingen omdat je er energie van krijgt, blij van wordt, rustig van wordt…. Probeer uit, experimenteer, speel en vooral, vergeet niet te genieten.

Eigenaarschap in deze complexe wereld is misschien niet altijd makkelijk, maar ik vind het wel een spannend avontuur. Wie gaat er mee ontdekken?

Tags: , , , , ,

Geef een reactie