Droombanen creëren werkt

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 19 februari 2019 0 Comments

Sarah* kent veel mensen van diverse culturele achtergronden, heeft talenten in organiseren, heeft een groot hart en is altijd bereid om te leren en zich te ontwikkelen. Haar gezin zit in de bijstand, omdat haar man niet zo goed Nederlands spreekt en pas is ontslagen. Op Sarah wordt aan alle kanten druk gezet om zo snel mogelijk aan een baan te komen. Er is ten slotte voldoende werk. Ze kan wel schoonmaken, laag administratief werk doen of productiewerk.

Vrijwilligerswerk

Maar dat is niet wat Sarah wil. Ze doet een deeltijdopleiding Social Work en wil graag mensen, met name vrouwen, verbinden en in hun kracht zetten. Zij gelooft dat als de vrouwen verbonden, positief gezind en gezond voorbeeldgedrag laten zien, zij zorgen voor een gezonde basis voor de volgende generatie om kansrijk en talentvol op te groeien. In haar vrije tijd is Sarah al erg actief in het organiseren van maaltijden voor nieuwkomers, activiteiten voor vrouwen met diverse culturele achtergronden en het verbinden van mensen met vragen aan mensen met antwoorden. Zij heeft een netwerk van meer dan 80 vrouwen die zij kent, en die haar weten te vinden. Het liefst zou Sarah hier haar werk van maken. Zij kan het verschil maken en een doelgroep bereiken die veel, vaak hoogopgeleide, professionals niet bereiken.

Toegevoegde waarde uit ervaring

Wij hebben dat al eerder gezien bij de Doe- en Leerplaats in Ede Zuid. Bewoners met een gelijkwaardige achtergrond zijn beter toegankelijk en sneller te vertrouwen dan welke professional dan ook. En logisch, de professional komt altijd met zijn eigen agenda en bijbehorende regels. Zo wil de professional van Werk en Inkomen van de gemeente Sarah zo snel mogelijk aan het werk en uit de bijstand hebben. Dus zoekt zij voor de hand liggende vacatures, waar zij Sarah op probeert te bemiddelen.

In Ede-Zuid bleek dat met tussenkomst van de mensen uit de Doe- en Leerplaats mensen meer duurzaam en beter ondersteunt konden doorstromen naar de juiste plekken. Soms betekende dat, met wat aanpassingen en of ondersteuning van bijvoorbeeld de welzijnsorganisatie, of gewoon van een buurvrouw.

Droombaan

De baan die het beste bij Sarah past: een soort community manager in haar eigen netwerk, wordt door niemand als vacature aangeboden. Het is namelijk een nieuwe, nog niet bestaande functie. Maar wel een met grote toegevoegde waarde. Sarah zou zo mensen, die niet goed toegankelijk zijn voor professionals en vaak niet goed de weg weten in ons overgereguleerde land, laagdrempelig kunnen ondersteunen om de weg te vinden en waar nodig te koppelen aan professionals. Daar zou ze haar salaris wel mee willen verdienen. Ze zou dan eigenlijk betaald moeten worden vanuit gemeentelijke opgaves als: eenzaamheid bestrijding, jeugdbeleid, participatie en integratie, en zo nog veel meer. Dat vraagt echter samenwerking tussen verschillende afdelingen en beleidsvelden binnen een gemeente. Wie durft dat nog aan in onze, al even overgereguleerde, gemeente?

Inclusieve arbeidsmarkt

Sarah wil graag haar passie en talenten inzitten om de arbeidsmarkt voor veel vrouwen uit haar netwerk meer inclusief te maken. Dat kan zij het beste door te doen, waar zij in gelooft en haar talenten heeft. Dat houdt ze heel lang vol, houdt haar optimisch en vitaal en werkt, voor haar en voor de samenleving. En dat gunt zij ook al die vrouwen in haar netwerk.

“Geef ze werk dat bij ze past, en ze hoeven nooit meer te werken.”  Confucius

 

* Sarah is een alias

Tags: ,

Geef een reactie