Omgekeerde carrièreplanning

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 10 maart 2019 1 Comment

Data-miner, zorgmakelaar, drone-piloot, lifestylecoach… Wie had 10 jaar geleden kunnen bedenken dat dit de beroepen van vandaag zouden zijn?

De wereld verandert

De wereld verandert razendsnel en zo ook de arbeidsmarkt. Voorheen solide bedrijven en organisaties worden overgenomen, weggedrukt door concurrentie of substitutie, banen verdwijnen, nieuwe functies verschijnen. Hoe ga je daar mee om als je wilt groeien en ambitie hebt? De buitenwereld geeft geen helder bakens meer, waar je je op kan richten. Waar onze vaders en moeders (en opa’s en oma’s) nog een baan of beroep voor het leven kozen, is dat tegenwoordig steeds lastiger. Je hebt nu andere ijkpunten nodig om te weten of je op het juiste pad zit.

Mijn carrière

Als ik naar mijzelf kijk, ben ik begonnen met een studie milieuhygiëne, omdat ik de beta-vakken leuk vond en stiekem al wist dat er een wereldverbeteraar in mij school. Na mijn studie ben ik 5 jaar lang adviseur reststoffenmanagement geweest. Dit zat nog wel in lijn met mijn studie. Daarna ben ik startende ondernemers coach geweest, ondernemerscoach sociale innovatie, docent technische bedrijfskunde, loopbaancoach en inmiddels sociaal ondernemer en ontdekkingsreiziger in de wereld van de (levens)energie.

Koers houden

Hoe hou ik mijn koers? Steeds meer door mijn nieuwsgierigheid te volgen en te kijken waar ik energie van krijg en waar niet. Ontdekken wat ervan binnenuit naar buiten wil komen en hoe ik dat vormgeeft in mijn baan, bedrijf, carrière en leven. En hoe doe jij dat?

Het klinkt misschien beangstigend om geen houvast mee te hebben aan wat voorheen bekend stond als goede banen, rollen, carrières en bedrijven. Maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het ook ruimte geeft. Ruimte om je eigen ‘droombaan’ te creëren. Niet meer mee te doen in de ratrace, omdat het hoort, maar te kiezen voor functies, posities, organisaties en rollen die beter passen bij jou. Ruimte om je eigen leven te ontwerpen

De vragen zijn dus niet meer: “Wat wil ik laten worden?”, “Welke studie ga ik doen?”, “Waar is geld in te verdienen?”. De vragen worden nu: “Wat vind ik leuk om te doen?”, “Wat is daarin van waarde en kan ik verder ontwikkelen?”, “Welke vorm past daarbij voor mij?”, “Welke manier van leren past mij, met welke randvoorwaarden?” en “Welke talenten wil ik verder ontwikkelen en ‘te gelde’ maken?”

Ontwerp je eigen leven

Vanuit mijn sociale innovatie werk bij ondernemers weet ik dat als je van de gebaande paden af gaat en iets nieuw gaat doen, een paar duidelijke richtlijnen handig zijn. Daarvoor is het interessant om te kijken naar de principes achter design thinking. Design thinking is een methode die door ontwerpers gebruikt wordt om zaken te ontwerpen die nog niet bestaan, waar dan ook niet één juiste route of antwoord voor is. En dat geldt hier eigenlijk ook voor onze carrière en ons leven. Ik geloof niet dat er één beste versie van mijzelf is. Er zijn meerdere routes die ik kan bewandelen om mooi werk te doen, waarin ik mij waardevol kan zijn en gelukkig en plezierig kan leven.

Toen ik mij verdiepte in de achtergrond van design thinking (gewoon omdat ik nieuwsgierig was) ontdekte ik dat ik veel van deze principes eigenlijk al van nature toepas. Wat mij aanspreekt bij design thinking is de actiegerichtheid ervan. Leren door te doen, te ontdekken. Het gaat over nieuwsgierig zijn. Dingen uitproberen. Anders kijken (reframen) naar vraagstukken en overtuigingen. Met anderen samenwerken om andere perspectieven en invalshoeken te ontdekken. Een proces van doen, leren, bewust worden en uitproberen. Stap voor stap op weg. De weg van werken, banen en leven.

Ervaarring

Bij de School van Wereldverbeteraars hebben we bijvoorbeeld de Ervaarring ontwikkeld. Een methode om te ontdekken wat jouw volgende vorm is om de wereld om jou heen, of dat nu jouw gezin, jouw bedrijf, jouw buurt of de hele wereld is, een klein beetje mooier en leuker te maken. Daarbij maken we gebruik van de 4 termen uit het boekje van Juul Martin, Handboek voor wereldverbeteraars:

  • Buikpijn: Waar krijg jij buikpijn van als je om je heen kijkt? Wat gaat jou aan het hart? Wat zou jij wel anders willen in de ‘wereld’?
  • Verlangen: Waar verlang jij naar? Waar droom jij van?
  • Plezier: Waar heb jij enorm veel plezier in om te doen? In je werk, in je vrije tijd, … Wat wil je wel elke dag kunnen doen?
  • Sparkles: Wie of wat inspireert jou? Wie of wat zet jou om beweging?

Uit ervaring weten we inmiddels dat de combinatie van antwoorden steeds weer leidt tot een eigen volgende vorm om jouw wereld een beetje mooier te maken. En dus ook een vorm om op een design thinking manier jouw leven en werk te ontwerpen. Stapje voor stapje.

Follow your energy

En mijn grootste graadmeter of ik nog op het juiste pad zit? De vraag: heb ik er zin in/energie voor? Of niet?

Waar heb jij zin in?

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Sjoerd schreef:

    Hoogste tijd voor een ontmoetingsreis. Top.

Geef een reactie