Tijd voor lef in organisaties…

Filed in nieuwe tijd, posruptive change, slimmer werken by on 29 april 2020 0 Comments

Durf de juiste vragen te stellen

Veel ondernemers en zzp-ers hebben dat al moeten doen. Wat ga ik doen in deze snel veranderde werkelijkheid? Hoe kan ik nu toegevoegde waarde leveren? En hoe krijg ik dat vorm gegeven? Ik zie en hoor echter nog veel grotere organisaties die hun werkzaamheden vooral verplaatst hebben naar de online werkvloer en online overleggen, maar niet wezenlijk anders vormgeven aan hun werkzaamheden en werkvormen. Een aantal werkzaamheden gebeuren gewoon niet meer, of raken van de radar, maar verder is het eigenlijk gewoon business as usual, alleen online. En dat terwijl deze radicale verandering ook de kans is om eens goed te kijken naar wat werkt in de organisatie en wat niet. Maar dat vraagt om even stil te staan en te reflecteren op wat we doen, en vooral hoe we het doen.

Werkt het nog? Worden we er blij van? Levert het op wat we nastreven? Draagt het bij aan de tevredenheid van onze klanten en onze medewerkers? Kan het ook anders? Makkelijker? Slimmer? Leuker?

Experimenteer!

Gelukkig staan er juist nu ook dappere mensen op in organisaties. Ze durven de vraag te stellen: kan het niet anders en beter? Vandaag sprak ik zo iemand, die doorkreeg dat met hun normale routine van plannen maken, werkgroepjes vormen, ideeën uitwerken en dan pas organiseren hun dienstverlening pas na de zomer weer echt vorm zou krijgen. Zij had het lef om daar aan te geven dat zij, naast de gebruikelijke routine, ook wilde gaan experimenteren met vormen waarin zij hun dienstverlening al voor de zomer weer konden aanbieden. Zij mobiliseerde denkkracht van buiten en ging gewoon aan de slag. Ode aan deze dappere dame!

Jij kunt het ook!

Ode aan al deze dappere mensen in organisaties die:

  • Nieuwsgierig zijn;
  • Ruimte durven vragen voor het experiment
  • Andere vragen om mee te denken, dus het ook niet alleen te doen;
  • Delen en uitwisselen;
  • Kleine stappen durven zetten, zodat je snel kunt bijschakelen als iets toch niet werkt.

En wil jij ook wat denkkracht van buiten? Bel of mail mij vrijblijvend.

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie