Organisatie Innovatie

Filed in nieuwe tijd, posruptive change by on 5 september 2010 0 Comments

Afgelopen vrijdag had ik het genoegen om een echte heisessie te beleven met een aantal zeer gewaardeerde collega’s uit verschillende regio’s. Al wandelend en discussiërend over de Posbank hebben wij met elkaar gesproken over het onderwerp Organisatie Innovatie. Wat is dat nu eigenlijk? Wat willen wij er mee richting het MKB? En wat hebben we dan nog nodig? Geen makkelijk vragen, gezien het feit dat onze organisatie hier al jaren mee worstelt. Syntens stimuleert innovatie op het gebied van Producten, Markten, Technologie en Organisatie. Over de eerste drie zijn heldere ideeën en is over het algemeen weinig discussie. Maar over Organisatie Innovaties is eigenlijk altijd onduidelijkheid. Reden voor dit groepje collega’s om de koppen eens bij elkaar te steken. Naast dat het een hele prettige dag was, met mooi weer, een prachtige omgeving en een fijne coöperatieve sfeer, geloof ik werkelijk dat wij een hele mooie stap hebben gemaakt naar een gefundeerde invulling van Organisatie Innovatie voor het MKB vanuit de trends en ontwikkelingen die wij samen hebben geïdentificeerd.

Mijn blik

Naar aanleiding van de heissessie heeft mijn Hemelwandelaar mij gisteren, al liggend in de hangmat, een aantal heldere inzichten gegeven, die ik graag wil delen en van daar uit door ontwikkelen.
De tijd van de mens als machine in onze economie is voorbij. Al onze bedrijfskundige modellen gaan er op een of andere manier vanuit dat je mensen kunt aansturen zoals machines. Met vaste draaiuren (alsof iedereen gemaakt is om 8 uur per dag productief te zijn) en standaard output (iedereen de zelfde soort targets) en af en toe een beetje onderhoud; En dat noemen we dan coaching, training of peoplemanagement. Ik geloof dat we op een keerpunt staan in ons hele economische denken. We komen aan de grenzen en gaan er zelfs overheen. We putten mensen en de aarde uit, maar die beginnen steeds meer weerstand te bieden. Het is tijd voor wezenlijke veranderingen en dat geldt ook voor onze organisaties en bedrijfsvoering. Dat doe je niet door wat nieuwe managementtechnieken en andere stuurmethoden. Het wezen, de grondslag, de identiteit van organisaties is aan een shift toe: tijd voor organisatie innovatie.

Identiteitsshift

En met de input van mijn collega’s van afgelopen vrijdag ontdekte ik globaal 5 denkrichtingen in die shift. Of eigenlijk zijn het misschien wel 5 aanvliegroutes die uiteindelijk allemaal leiden tot duurzame economische organisaties die kunnen voorzien in de behoeften van velen.
De aanvliegroutes die ik zie zijn:
• DE WAARDENVOLLE ORGANISATIE: Verbinding zoeken met medewerkers en klanten vanuit waarden;
• DE UNIEKE ORGANISATIE: Eigenheid als marktwaarde ontwikkelen;
• DE KRACHT ORGANISATIE: mensen vanuit hun kracht laten bijdragen;
• DE DUURZAME ORGANISATIE: duurzaamheid tot in de genen;
• DE SAMENWERK ORGANISATIE: samenwerken als unieke kracht.
Hierna zal ik ze alle 5 kort toelichten.

DE WAARDENVOLLE ORGANISATIE

Een organisatie die zich richt op een betekenisvolle toegevoegde waarde(n) voor de omgeving / klanten (ambitie/bestemming) leveren en zich verbindt op kernwaarden binnen en buiten de organisatie (cultuur). Denk daarbij aan zaken als: businessspiritualiteit, gelijkheidsbewustwording, doelen- en waardenshift, non-dualiteit.
Verbinden vanuit waarden.

DE UNIEKE ORGANISATIE

Een organisatie die zijn eigenheid tot ambitie verheft en als zodanig geld daarmee kan verdienen en zorgt voor niet-kopieerbaar concurrentievoordeel. Hier gaat het dus over geldverdienen door een bijzondere organisatie, werkelijk onderscheidend vermogen door de manier van werken, nieuwe verdienmodellen en nieuwe economische principes.
Eigenheid als marktwaarde.

DE KRACHT ORGANISATIE

Een organisatie die werkt vanuit de unieke kracht van ieder mens, waarin een leiderschapsshift zorgt dat de beste persoon op het juiste moment de leiding neemt. De Tribe! Het gaat om de werkelijke shift van macht naar kracht, dienend en ook wisselend leiderschap, mensen laten doen wat ze graag doen en het creëren van een nieuwe toekomst.
Mensen in hun kracht benutten.

DE DUURZAME ORGANISATIE

Een organisatie die er voor kiest om tot in zijn genen te werken vanuit de intentie om goed te doen voor mens en aarde. Duurzaamheid, maar ook duurzame inzetbaarheid van mensen; shareholdersvalue wordt maatschappelijke value; aandacht voor elkaar en onze omgeving.
Duurzaamheid tot in de genen.

DE SAMENWERK ORGANISATIE

Een organisatie die zijn kansen benut vanuit de sterkte van samenwerking, zowel binnen als buiten de organisatie. Samenwerken als unieke kwaliteit. Werken aan cocreatie en open innovatie. Nederland niet als kennisland (winnen we toch niet meer van de Chinezen) maar als samenwerkingseconomie.
Samenwerken als unieke kracht.

Organisatie Innovatie

Volgens mij hebben we hiermee de kern van Organisatie Innovatie in het komende tijdperk te pakken. Organisatie Innovatie is daarom, in mijn beleving, een wezenlijke verandering van de organisatie op identiteitsniveau met als doel: een mooier en duurzaam groeiend bedrijf, dat op langere termijn beter is voor de mensen en zijn omgeving. Dit kan worden ingezet vanuit het formuleren en uitwerken van een duidelijke missie/ambitie of vanuit het concretiseren en inbedden van een gekozen cultuur/waarden. Maar uiteindelijk heeft het consequenties voor alle logische niveaus en leidt het uiteindelijk ook tot andere resultaten.

Met dank aan mijn zeer gewaardeerde collega’s: Raymond, Jos, Alan, Sandra, Marcèle en Moniek.

Ik geloof dat de tijd er rijp voor is, en ik heb nu al zin in morgen!

Tags: , , , , , , , , , , ,

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Pablo schreef:

    Goed geformuleerd, leuk om ziets een keer te lezen! Positief en echt van nu.

  2. Roeland Bridié schreef:

    Hoi Caroline,

    Je had gelijk, zeer de moeite waard dit artikel te lezen!

    Grt,
    Roeland

Geef een reactie