De achterkant van het succes

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 23 oktober 2018 3 Comments

Waarom praten we toch vooral over successen?  Of het nu de ‘kijk mij eens blij en gelukkig zijn’-berichten op Facebook of Instagram zijn, de succesverhalen van geslaagde ondernemers of de voorbeeldprojecten van een ministerie die laten zien hoe goed we met zijn allen bezig zijn. Terwijl we te weinig met elkaar delen over het proces om te komen tot dit succes, dit het geluk of de bloeiende geslaagde onderneming. Daardoor lijkt alsof dit succes bijna als vanzelf kwam. Het lijkt of zij daarmee misschien wel meer geluk hebben of slimmer, socialer of handiger zijn dan jij of ik.

Ik weet echter dat achter veel van deze succesverhalen een proces zit van uitproberen, eerst drie keer mislukken, hard werken, ‘op je bek gaan’ en flink vaak in de spiegel kijken. Maar dat verhaal houden wel liever onder de pet. Dit maakt dat veel mensen, en met name jongeren, het idee krijgen dat succes makkelijk te realiseren is. Dat je dat zonder al te veel inspanning kunt krijgen. Anderen denken dat dit alleen voor de ‘happy few’ is weggelegd. In beide gevallen is dit misleiding.

Doe- en leerplaats Ede Zuid

 

Neem bijvoorbeeld het prachtige voorbeeldproject op de website van het Ministerie van Sociale Zaken (Samennl.nl) over de Doe- en Leerplaats in Ede. Het beschrijft het succes van een 5-tal Edese vrouwen die samen in staat zijn, gesteund door de gemeente om vraagstukken in de samenleving aan te pakken, op een manier die de overheid zelf niet voor elkaar krijgt. Zij bereiken mensen van diverse achtergronden en problematieken en zijn in staat hen weer betrokken en in beweging te krijgen. Of het nu gaat om huiswerkbegeleiding voor jongens op de basisschool of koken en eten met mensen die eenzaam zijn. Zij bieden een veilige plek waar mensen gehoord worden en met hen meegedacht hoe zij weer meer regie kunnen krijgen op hun eigen leven.

Leerproces brengt duurzame ontwikkeling

Wat het verhaal niet vertelt is hoe deze vrouwen eerst zelf een flinke ontwikkeling hebben doorgemaakt die echt niet altijd makkelijk was. Ze leerde hoe zij hun eigen emoties en irritaties konden kantelen en inzetten als motor voor dialoog en talent. En dat ging heus niet altijd in harmonie. Soms was er boosheid, irritatie, afgunst, projectie, onbegrip en vooroordelen. Er waar daarom veel tijd voor gesprek. Iedereen werd gehoord en kreeg ruimte om zijn eigen verhaal te doen, te reflecteren op zijn eigen reactie en gedrag en te kiezen om hierin te groeien en ontwikkelen. Deze vrouwen hebben nog iets veel succesvoller gedaan, dan het bouwen van een Doe- en leerplaats. Zij zijn gegroeid als mens in tolerantie, betrokkenheid en begrip voor elkaar. Deze diepte-investering is dan misschien niet zichtbaar op de website van het ministerie. Hij is er wel degelijk en wat mij betreft nog veel waardevoller en duurzamer. De dames mogen niet alleen trots zijn op het resultaat, maar vooral op hun ontwikkeling.

Goed gedaan, Ayan, Zeineb, Willy, Ifakat en Sahar. Dit neemt niemand jullie meer af. Leer dit vooral ook door aan de mensen die in de Doe- en Leerplaats komen. Vertel ze over jullie groeiproces, de worstelingen en de saamhorigheid met elkaar. En leer de kinderen: succes komt niet vanzelf, maar hou vol. Veel zaaien geeft een rijke oogst.

Delen is vermenigvuldigen

Waarom toch juist de leerervaringen, de worstelingen en de lessen niet met elkaar delen? Zijn die misschien niet nog waardevoller dan het resultaat of het succes?

Mijn dochter ontdekte gisteravond dat als zij haar samenvatting van Engels deelt met een vriendin, ze zomaar een andere samenvatting ervoor terugkreeg. En dat terwijl ze er de vorige avond nog over twijfelde om hem te delen. Ze had er per slot van rekening zo hard voor gewerkt. Waarom hoefde haar vriendin dat dan niet? Zo leert zij in het klein dat elkaar helpen met leren, zorgt dat zij het beide in met minder inspanning realiseren. Ze winnen allebei. Mits ze elkaar durven vertrouwen.

Bij de MKB Krachtcentrale was leren van elkaar en vooral van de grootste blunders en valkuilen een interessante vorm, die ondernemers enorm aansprak en vaak gepaard ging met een hoop plezier en relativeringsvermogen. Vertrouwen was daarbij wel essentieel. Want lachen om fouten en er samen van leren kan alleen als we durven vertrouwen dat we elkaar nooit zullen uitlachen!

Tags: , , ,

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Geni Horstink schreef:

  Mooi Caroline! De achterkant van het verhaal van de vrouwen in Ede is dat zij vanuit hun eigen droom aannde slag gingen en en zich inzetten van hun eigen talent voor een leefbare buurt. Hun persoonlijke ontwikkeling en groei werd mogelijk en gefaciliteerd doordat ambtenaren van de gemeente Ede hiervoor ruimte durfden te maken. Zo konden zij vanuit hun hart samenwerken vanuit gedeelde waarden aan een maatschappelijk perspectief.

 2. ifakat schreef:

  Geweldig Caroline! in het interview heb ik natuurlijk meer verteld dan alleen het succes de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt heeft zeker een keerzijde met veel vallen en opstaan. waar we nu zijn hebben we allereerst te danken aan Riette zonneberg en De Gemeente Ede die ons (Zeineb,Ayaan,en ik)de mogelijkheid heeft gegeven om een Empower training cursus te volgen.hier door hebben wij dank zij Abkader Chrifi en stichting Sabiel onze talenten ontdekt en onze vleugels uitgeslagen voor nieuwe uitdaging.
  niet te vergeten ,de Doe en leerplaats is een groeiplaats geworden dankzij jullie diepe investering en geloof in ons.
  jullie (Jan,Geni,Caroline,Bartele) intensieve begeleiding inzet en enorme ondersteuning
  .Door dat wij goed gesteund zijn en ruimte hebben gekregen om ons zelf verder te ontwikkelen in een veilig en vertrouwde plaats, zitten we nu in een positie waar we met z’n allen onze schouders eronder hebben gezet en nu uitgegroeid zijn tot een empower wijkteam met onze nieuwe kwartiermaker Amal Alaididi, we zitten nu in een doorontwikkeling waar ik jullie zeer dankbaar voor ben.
  onze missie was en is nog steeds: Er voor elkaar ‘ZIJN’ waarnodig. We gaan voor een leefbaar wijk, waar saamhorigheid,veiligheid,verbinding,en betrokken buurtbewustzijn centraal staat .of het gaat om zelf empoweren,opvoeden in twee culturen,huiswerkbegeleiding ,activiteiten,of om kleine praktische zaken wij staan klaar voor iedereen.
  dank zij jullie leerden wij onze emoties en irritaties om weten te kantelen en inzetten voor dialoog en talent. En ja zeker dit ging soms gepaard met veel sparr momenten . Soms was er boosheid, irritatie ..en jaa zeker Caroline we zijn niet alleen trots op het resultaat, maar vooral op de doorontwikkeling die we hebben meegemaakt als mens, van hart tot hart waar iedereen een eigen ruimte voor zichzelf heeft gecreëerd voor meer duurzaamheid en perspectief!!.

Geef een reactie