Kabouters bestaan echt

Filed in nieuwe tijd by on 9 september 2018 1 Comment

Wat een onzin, natuurlijk niet. Toch?

De kabouter

Maar wat is eigenlijk een kabouter? Mijn gedachten gaan meteen naar de tekeningen van Rien Poortvliet. Naar de prachtige boeken die mijn opa had liggen in de serre, en waarmee hij mij meenam naar de wonderlijke wereld van mannetjes en vrouwtjes die veel deden voor mensen, dieren en de natuur. “Dat hebben de kaboutertjes zeker gedaan”, hoorde ik als klein kind regelmatig, als er een vervelend klusje op wonderbaarlijke wijze ineens gedaan was.  Ik vermoed dat mijn moeder daar de hand in had. Maar het zorgde altijd voor een moment van verwondering en verbinding.

Kabouterroute

Afgelopen week heb ik kennis mogen maken met Joske Elsinghorst. En Joske is zo’n kabouter, die veel voor haar omgeving doet en zorgt voor verwondering en verbinding. En dat doet zij onder andere door het creëren van kabouterroutes. In essentie leidt zij je, via kabouterdeurtjes op de route, op wonderbaarlijke manier door een dorp of gebied, waar je niet alleen de gebouwen en de natuur ontdekt, maar ook de wonderschone mensen die er leven en werken. Zo wordt een dorp weer een gemeenschap van mensen die vanuit hun talenten bijdragen aan de verbinding en leefbaarheid van het dorp of gebied. En dat op een manier die laagdrempelig,
creatief en vrolijk is.

Verbinding en verwondering

En voor mij is haar doel al geslaagd, doordat wij vanuit de kabouterroute in Lichtenvoorde in gesprek kwamen over mijn ‘tante Riet’, waar ik vroeger vaak ging logeren. Ik ontdekte dat zij nog steeds bijdraagt, ondanks dat ze rond de 80 is, aan het inburgeren van nieuwe Nederlanders. Iets was ik mij niet zo gerealiseerd had. Voor mij is daarmee Joske misschien wel de mooiste kabouter uit al haar kabouterroutes.

Ik heb mij verwonderd
Dank je wel, kabouter Joske

Tags: , , , ,

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Joske schreef:

    Dank je wel Caroline! Op naar nog heel veel mooie gesprekken en wereldverbeterende initiatieven!

Geef een reactie