Kracht en kwetsbaarheid

Filed in autisme, slimmer werken by on 9 november 2016 0 Comments

Social business bij Montapacking

“Hij is briljant en levert geniale oplossingen, maar ik heb hem ook in een aparte kantoor met airco moeten zetten om daar de vruchten van te plukken”, vertelt ondernemer Edwin van der Ham van Montapacking.

Wat is er aan de hand?

Edwin van der HamDe genoemde man ervaart de wereld anders dan de meeste van ons. Zijn hersenen werken anders. Wij zeggen dat hij autisme heeft.

Hij woont nog bij zijn bejaarde moeder in huis. Door haar hoge leeftijd laat de hygiëne en verzorging in dat huishouden, vanuit ons perspectief, te wensen over. De man stinkt. Als hij daar op aangesproken wordt, belooft hij steeds om regelmatig te douchen, maar dat gebeurt niet of te weinig. Het gevolg is dat niemand naast hem wil werken. Toch heeft deze man een briljante geest, die Montapacking goed kan gebruiken in de dynamische en snelgroeiende business waarin zij zitten. De oplossing was simpel. Een eigen kantoor, met airco. Eenmalige kosten €1500 en iedereen blij.

Nog meer voorbeelden

En dit is maar één van de voorbeelden hoe Edwin, door te kijken vanuit het perspectief van zijn mensen, de organisatie, inrichting en regels aansluit op het versterken van de kracht van deze mensen door ze te beschermen in hun kwetsbaarheid. Ik heb een aantal jaren geleden al eens geschreven over de medewerker die dagelijks de trap op en af werd gezongen met Marco Borsato (omdat hij bang is voor traplopen). Dat gebeurt nog steeds. Zo heeft Edwin ook een man in dienst met gouden handen die maandelijks 3 dagen ‘zoek is”. Deze man heeft moeite met autoriteit en raakt hierdoor regelmatig in de problemen met de politie, waardoor hij dan een paar dagen achter slot en grendel verdwijnt. Voor een werkgever een lastige situatie, waardoor deze man nooit langer dan 3 maanden ergens kon werken. Edwin pakte dit anders aan. Hij sloot een deal met deze man: hij mag 3 dagen per maand ‘zoek’ zijn, zonder consequenties. Dit kost hem verlofdagen, maar hij mag altijd terugkeren in zijn werk. Het bijzondere is dat deze man inmiddels al 2,5 jaar bij Montapacking werkt en nooit meer dan 3 dagen zoek is. Door hem te accepteren in zijn kwetsbaarheid, heeft deze man ook de kracht gevonden om zijn autoriteitsproblemen te beperken en daarop grip te houden. En dit zijn maar een paar van de verhalen over mensen in zijn bedrijf met kracht én kwetsbaarheid.

Kracht + kwetsbaarheid = geluk + rendement

Edwin laat zien hoe je, als je de tijd en aandacht neemt om mensen te leren kennen en daar omheen durft te organiseren, je uit kunt groeien tot een sociaal en tevens succesvol bedrijf. Montapacking is in 15 jaar gegroeid van 5 medewerkers naar 250. Is het snelst groeiende E-commerce bedrijf in Nederland en verzorgt de gehele E-fulfilment van veel kleine en grotere webshops.

Visie Montapacking 5 juni 2001Bijzonder detail is dat Edwin en ik samen in 2001 een visiedocument schreven waarin als zijn Droom onder andere stond:

  • Groot, goed lopend bedrijf (100-125 medewerkers)
  • Met een gerust hart op vakantie kunnen gaan
  • Gestructureerd bedrijf
  • Professionaliteit die ook te traceren is
  • Van alleen verpakken naar e-commerce

Dit heeft hij meer dan gerealiseerd na 15 jaar. Wat mij betreft is dit nog steeds één van de Slimste bedrijven van Nederland en is Edwin ondernemer van het jaar. Wat hij overigens écht niet wil worden genoemd. Hij wil wel “onderneming van het jaar” zijn. “Omdat dit recht doet aan alle mensen die samen het bedrijf groots maken”, aldus Edwin.

Door de kwetsbaarheid te accepteren en daarin te faciliteren komt de kracht van de mens nog meer tot uitdrukking. Dit brengt meer geluk voor het individu en meer rendement voor het bedrijf.

Mooie mensen maken een mooie maatschappij!

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie