Ubuntu

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 16 november 2014 0 Comments

Op 5 november hadden we opnieuw een MKB Krachtcentrale LIVE voor ondernemers en ondernemende mensen die geloven en willen bouwen aan een nieuwe economie en een nieuwe manier van organiseren. Dit jaar was het thema Ubuntu: ‘ik ben, omdat wij zijn’ (in plaats van onze westerse Descartes-overtuiging: “ik denk dus ik besta”). Ubuntu is het diepgewortelde mensbesef, dat wij allen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is de van origine Zuid-Afrikaanse existentiële wijsheid, die zich in beginsel eenvoudig laat vertalen naar onze organisaties en samenleving. Het betekent dat het belang van teamspirit, onderlingvertrouwen, respect en natuurlijk gezag, en gemeenschappelijk resultaat, belangrijker zijn dan maximaal eigenbelang. Het gaat om het bewustzijn van de innerlijke waardigheid in plaats van om arrogantie. Men probeert uit te stijgen boven het eigenbelang in plaats van dat de sterkste zijn macht probeert te laten gelden. En, mensen weten (weer) samen te vertrouwen op de kracht van de dialoog.

Ubuntu in deze tijd

Ubuntu leert ons om bij te dragen vanuit onze talenten aan het grotere geheel. Het grotere geheel zorgt dan ook voor onze individuele behoeften. Eenvoudig gezegd maar niet makkelijk gedaan. Om dit te kunnen doen zijn een aantal elementen cruciaal:

  • het kennen van jezelf en jouw talenten;
  • het (her)kennen van de behoefte van het grotere geheel – wat is er nodig?;
  • weten hoe je jouw talenten in kunt zetten om een bijdrage te leveren die het grotere geheel versterkt;
  • maar niet de minst belangrijke: het vertrouwen dat er voor jou gezorgd wordt vanuit het grotere geheel.

Kijk naar de prachtige inleiding van Annette Mul van de Stichting Ubuntu Nederland en Jo Caris, hoogleraar organisatie-ontwikkeling aan Universiteit Tilburg op de MKB Krachtcentrale LIVE.

MKB Krachtcentrale 2014: Ubuntu from punkmedia on Vimeo.

Mijn Ubuntu

Vooral het punt van vertrouwen dat het grotere geheel ook voor mij zorgt vind ik zelf nog niet makkelijk. Ik ben in het verleden hierin regelmatig teleurgesteld (anderen die credits namen van mijn verdiensten, in een machtspelletje verwikkeld raken waarin mijn bijdrage anders werd ingezet dan ik hem had bedoeld, ect.). Inmiddels heb ik ontdekt dat een groot deel daarvan bij mijzelf begon. Ik onderdrukte het gevoel dat er iets niet oké was. Ik communiceerde mijn grens niet altijd helder genoeg. Ik hechtte waarde aan zaken die er eigenlijk niet tot doen. Ik wilde aardig gevonden worden door mensen die voor mij niet goed zijn, die niet ook voor mij wilden zorgen.

Ubuntu

Ubuntu

Dit is ook waarom ik begin dit jaar ‘ben omgevallen’ en heb besloten om voorlopig mijn loondienstverband te beëindigen. Tijd om uit alle verstikkingen van een reorganiserende club te stappen en zuiver op gevoel te gaan ondernemen. Ik vind het heel spannend, maar het geeft voor nu ook rust en overzicht. Tijd om nog scherper te zien wat ik te doen heb met mijn talenten en dat in te zetten voor het grotere geheel. De stichting MKB Krachtcentrale is daar voor nu één van de vormen in. Een bijdrage leveren aan Slim ondernemen wat leidt tot Grootse Groei, van mensen en van economie. Voor mij is het nu belangrijk om mij vol vertrouwen over te geven, goed te luisteren naar mijn gevoel en waarde te hechten aan zaken die er voor mij toe doen. Het vraagt veel zelfbewust-zijn en discipline om bij te dragen vanuit wat ik te bieden heb, maar ook mijn grens te houden als iets niet oké voelt. En zo ervaar ik steeds meer Ubuntu in mijn leven.

“Umuntu Ngumntu Ngbantu: een mens is een mens omdat er anderen zijn….. Dus: ik ben…omdat jij bent!”

Geef een reactie