Wie geluk heeft, geeft het door!

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 15 december 2013 0 Comments

Energiedag 2013: Geluk als economische groeikracht

Wat was het genieten op de Energiedag van afgelopen 19 november, met als thema ‘Geluk als economische groeikracht’. Dit thema trok bedrijven en organisaties aan die al doorhebben dat het anders kan en anders moet in Nederland. Het gevolg was dat er niet zo zeer meer werd gesproken over waarom transitie nodig is, maar vooral: hoe doe je dat dan? De dag begon met een prachtig verhaal van Jitske Kramer over de verschillende ritmes van mensen en organisatie en de behoefte aan diversiteit: er zit ritme in de crisis. Het verhaal duurt 45 minuten, maar is elke minuut waard om te kijken.

Gedurende de dag waren er allerlei workshops, gesprekken met Slimste bedrijven en andere activiteiten, allemaal gericht op Geluk in organisaties. Voor een overzicht hiervan kijk op: www.mkbkrachtcentrale.nl/inspiratiemarkt-2013/

Award Slimste bedrijf van NL

Slimste bedrijven van Nederland 2013

De dag draait zeker ook voor een belangrijk deel om de verkiezing Slimste bedrijf van Nederland, een verkiezing om bedrijven zichtbaar te maken die het lef hebben om anders te organiseren, de mens weer centraal te stellen en van daaruit duurzaam groeien in welvaart en welzijn. Vorig jaar hebben we al 12 winnaars gekozen, onder het motto: Sociale innovatie kent alleen maar winnaars. Punkmedia heeft een paar prachtige interviews afgenomen bij winnaars die uitleggen waarom dit belangrijk is. Kijk bijvoorbeeld naar: Koekjesbakkerij Veldt – Kees Pater, Jazo Zevenaar – Pascal Bos, Bosch Scharnieren – Fried Kaanen, Schoongewoon – Remmelt Schuuring of Montapacking – Edwin van der Ham.

Dit jaar hebben we opnieuw meerdere bedrijven laten winnen die allemaal op hun eigenwijze wijze laten zien dat anders organiseren werkt en loont. Mijn collega Anke Wiersma heeft in een prachtige speech de winnaars geintroduceerd. Naast 9 winnaars van 2013 hebben we nog twee hele speciale ondernemingen gekroond omdat ze bijzonder veel hebben bijgedragen aan Geluk als economisch model en zich waanzinnig hebben ingezet om de zichtbaarheid daarvan te verhogen. Zij grepen in eerdere jaren naast de prijs, omdat wij er toen nog niet voor durfden te gaan staan om meerdere winnaars uit te roepen.

Als eerste gaat het om een man die directeur is voor de buitenwereld, maar intern bekend staat als senior medewerker Algemene Zaken en junior medewerker van het offerteteam. Voor ons is deze man een missionaris op het gebied van QRM, zelfsturing en sociale innovatie en is hij een heel fijn klankbord gebleken voor beleidsmakers, onderwijsinstellingen, ondernemers en studenten. We hebben hem moeten vertellen dat wat zij bij zijn bedrijf doen ‘voorbeeldige sociale innovatie’ heet. Maar dat hij het concept van ‘Het beste uit mensen voor welzijn en welvaart’ begrijpt, was vanaf de eerste kennismaking duidelijk. Met zijn tomeloze inzet in ons netwerk hebben Fried Kaanen en zijn collega’s bij Bosch Scharnieren in Doetinchem aangetoond de titel ‘Slimste bedrijf van Nederland’ meer dan ooit te verdienen. Wij zijn dan ook vereerd dat zij de titel nu ook met trots dragen.

Bosch Scharnieren uit Doetinchem, met de senior medewerker Algemene Zaken Fried Kaanen.

Als tweede de club wiens naam bij velen van ons bekend is die transformatie ambiëren. Bij dit bijzondere bedrijf staat ondernemerschap centraal en is de consequentie daarvan op alle niveaus doorgevoerd, regels zijn er amper. Salarissen worden samen bepaald, het eigenaarschap is onder de medewerkers verdeeld en de ondersteuning en de staffuncties zijn in satellietbedrijven georganiseerd. Vertrouwen is er een groot goed, vertrouwen in je eigen talent en vertrouwen in elkaar dat een ieder zo veel en vaak mogelijk het beste van zichzelf geeft. Het bestaansrecht van een projectteam is het leveren van toegevoegde waarde, die waarde weegt zwaarder dan een standaard productaanbod of vaste structuren. Honderden bedrijven hebben geleerd van hun leerproces, duizenden mensen zagen hun optreden in Tegenlicht over democratisch organiseren en raakten er niet over uitgepraat, ondernemers liepen er stage en oprichter Fokke Wijnstra begint een begrip in Nederland te worden. Een speciaal woord van dank voor Danielle Gruijs van satellietbedrijf Springfish die zich de afgelopen jaren veelvuldig in ons netwerk heeft gemengd als klankbord, workshopleider en adviseur.

Het bedrijf FiNext uit Voorburg.

En dan de winnaars van dit jaar:

1. In de categorie “een bedrijf dat als core-business heeft zijn klanten te stimuleren in verbinding te staan met zijn mensen. Dat het lef heeft met een omvang van 130 mensen te besluiten het Management Team op te heffen en medewerkers alle verantwoordelijkheid te geven. En daarna de klanttevredenheid ziet stijgen en verder gaat groeien. They walk the talk, een schoenmaker die zelf op de mooiste schoenen loopt.” In die categorie wint….

Effectory uit Amsterdam.

2. In de categorie “Plaatbewerker die investeert in mensen en opleiding, daar waar de opleiding ophoudt. Als je niet ‘in orde’ bent, stellen ze bij dit bedrijf de ‘orde’ ter discussie. Hier zorgen ze dat mensen weer mens mogen zijn met maximale verantwoordelijkheid voor het eigen werk, de klant én elkaar. Deze plaatbewerker heeft met 15 mensen een ongekend laag ziekteverzuim, een ongekende omzet per medewerker voor deze sector en de klanten komen haast vanzelf.” In deze categorie wint…

Reurings Precisie Plaatwerk uit Delfgauw.

3. In de categorie “Kunststofverwerker waar vertrouwen de basis is voor succes. Waar ze met oprechtheid en transparantie beseffen dat ondanks alle mooie machines, hun 24 mensen het échte kapitaal vormen. Waar diversiteit gekoesterd wordt. En daarmee verder doorgroeit. Waar iedereen de sleutel heeft van het bedrijf.” In deze categorie wint…

BLW Kunststoffen uit Nuenen.

4. In de categorie “Bedrijf dat weet dat als je een gebrek omkeert je altijd een talent ontdekt. Als iemand hier na 10 banen eindelijk zijn plek vindt, is de kick net zo groot als na de lancering van een nieuwe site. De sociale voetafdruk van dit bedrijf is groot en de ecologische voetafdruk klein. Een bedrijf van 16 mensen waar de omzet groeit en de export stijgt. Waar je online net zo makkelijk je flightcase kunt bouwen als je Hema-fotoalbum. In deze roepen we tot winnaar uit…

Proflite uit Zutphen.

5. In de categorie “Metaalbedrijf die door een positieve insteek op wat mensen wel kunnen, de prachtigste producten realiseert. Een bedrijf dat met 140 mensen, grotendeels met een beperking, commercieel succesvol is met producten die niet meer weg te denken zijn uit het straatbeeld. Een bedrijf dat het lef heeft om ‘liefde’ tot belangrijke waarde te benoemen.” In deze categorie is de grote winnaar ….

Ferro Fix uit Rotterdam.

6. In de categorie “Bouwkundig ingenieursbureau dat laat zien dat het in de bouw écht anders kan. Waar het uitgangspunt is dat individu én organisatie kunnen excelleren als je uitgaat van je sterktes. Met een Romeinse inspiratiebron is hier een prachtig rijk der Vitrovianen ontstaan, dat net zo kleurrijk en leerrijk als de Romeinen, maar tegelijk vreedzamer, duurzamer en oprechter zijn wondere werken verricht.” In deze categorie wint…

Vitrov uit Vught.

7. In de categorie “Wat krijg je als je een ondernemer alles afneemt waar hij dacht waarde aan te hechten? De eerste werknemerscoöperatie van Nederland. Geïnspireerd door een dorpje in Baskenland is de ondernemer met zijn heldinnen in de schoonmaakbranche de uitdaging aangegaan. Met inmiddels 30 mensen in de eerste coöperatie en nieuwe coöperaties in oprichting. Ze nemen wat ze nodig hebben en voegen toe vanuit vermogen, met de missie als de baas. Groei in de breedste zin des woords is het resultaat.” In deze categorie is de winnaar (of moeten we zeggen winnaars?)…

Schoongewoon uit Den Bosch en binnenkort in Castricum en Zeist.

8. In de categorie “Klein is het nieuwe Groot“. Hier zie je dat 1 ondernemer het verschil kan maken, als hij maar durft, doorzet en de juiste mensen om zich heen verzamelt. Succesvolle Sociale business die met 34 mensen de Telecom op zijn kop gaat zetten, wat een helden. Eén van de snelstgroeiende tech-bedrijven in Europa. De categorie waarin we niet kunnen wachten om te zien waar deze club Ysterren toe in staat is en hopen dat velen een voorbeeld nemen aan deze club. In die categorie wint…

Voys Telecom uit Groningen !!!

9. In de categorie “In 15 jaar groeien naar 122 mensen. Geen MT, check. Geen lease-auto’s, check. Geen directie-parkeerplaatsen, check. Geen targets, check. Geen bonussen, check. Wel onstuimig plezier, check. Wel laag ziekteverzuim, check. Wel groei, check. Check this. De jury smulde van dit verhaal. In deze laatste categorie wint… met SMS diensten…

CM Groep uit Breda !!!

En zo eindigde een inspirerende en energierijke dag! Nog even nagenieten in 3 minuten? Kijk dan de compilatie.

Tags: , ,

Geef een reactie