Op naar de Nieuwe Economie

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 17 oktober 2013 1 Comment

Waar een deel van de mensen roept: de crisis is bijna voorbij, ziet een andere groep de transitie naar een nieuwe economie steeds helderder worden. Ik hoor uiteraard bij de tweede groep. In die nieuwe economie gaat het om een nieuw spel met nieuwe spelregels. Hoe het er precies uit gaat zien weet natuurlijk niemand, maar er worden wel steeds meer spelregels zichtbaar. Een paar van de spelregels die ik recentelijk heb ontdekt wil ik graag met je delen.

Driemaal duurzaam in de nieuwe economie

In het boek Zakendoen in de Nieuwe Economie laat Marja Hart, geïnspireerd door veel verschillende mensen, zien dat een van de spelregels is, dat we vanuit drievoudige duurzaamheid zullen moeten werken. Ecologisch duurzaam: niet meer waarde uit de natuur en de aarde halen, maar waarde-neutraal of zelfs waarde toevoegen aan de aarde. Sociaal duurzaam: hetzelfde geldt voor mensen en menselijk kapitaal. Waarde aan mensen toevoegen in plaats van ze leegtrekken en ziek maken. En als derde financieel duurzaam: geld weer als duurzaam ruilmiddel voor waarde over tijd en ruimte. Een absolute aanrader als je inzicht wilt krijgen in de nieuwe economie.

Flow geeft vleugels

Flow is de balans tussen geluk in het nu en visie op de toekomst, zegt Vishen Lakhiani prachtig in zijn filmpjes over 10 manieren om de flow in teams te vergroten. Hij laat zien dat geluk en toekomstvisie de twee knoppen zijn waaraan je kunt draaien om in een team of in je bedrijf mensen in flow te krijgen. En mensen in flow zorgen voor betere output, groei en rendement. En wie wil dat nu niet in deze spannende tijden. Een mooi voorbeeld hieruit vind ik het dagelijks uitspreken van je dankbaarheid voor iets of iemand. Uit onderzoek blijkt dat als je dagelijks enkele minuten je dankbaarheid uitspreekt, jouw geluksgevoel na 30 dagen met 25% is toegenomen.
geluk

Geluk als economische groeikracht

Dit sluit mooi aan bij de leren-van-elkaar-kring met 6 Slimste bedrijven van Nederland van afgelopen week in samenwerking met Guy van Liemt van EHERO (Erasmus Happiness Economics Research Organisation doet onderzoek naar geluk o.a. in bedrijven) en Lars van Tuin van het Motivatielab (doet onderzoek naar intrinsieke motivatie van mensen). In deze gesprekken bleek maar weer hoe belangrijk eigenaarschap, vakmanschap en rentmeesterschap zijn om mensen intrinsiek gemotiveerd en gelukkig te krijgen. Dat vraagt daarmee een hele andere manier van organiseren in bedrijven. Eigenaarschap vraagt een bepaalde mate van autonomie, dus niet alles dicht timmeren in systemen. Vakmanschap vraagt ruimte voor (persoonlijke) ontwikkeling en leren, en dus ruimte om te experimenteren. Rentmeesterschap vraagt dingen doen omdat ze goed zijn voor het grotere geheel en niet altijd alleen maar voor de portemonnee. Het vraagt nadenken over de consequenties van je keuzes en gedrag. Een mooi voorbeeld was het gesprek over Ubuntu, wederkerigheid in organisaties.

De 5e Energiedag van de MKB Krachtcentrale

Ook de komende Energiedag voor MKB ondernemers gaat over deze nieuwe economie, over geluk en flow. Op 19 november in Dome-X in Oss, hopen wij weer veel MKB ondernemers te ontmoeten die willen leren hoe we samen kunnen werken, leven en leren in een nieuwe economie. Wil je meer weten? Kijk dan op: www.mkbkrachtcentrale.nl/energiedag-2013/.

‘Wil je gelijk of geluk?’ was de terecht vraag van Jan Bommerez dit weekend.

Tags: , , , , , , ,

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. frankruesink schreef:

    Hoi Caroline, Dank voor je mooie blog. Ik ben dankbaar dat ik je heb leren kennen. Warme groet, Frank ps: ik ben benieuwd naar mijn gemoedstoestand over 30 dagen.

Geef een reactie