In Memoriam: oma Rijnbeek

Filed in Uncategorized by on 24 november 2012 0 Comments

Dag lieve oma, lieve, lieve oma met het grote hart

Lieve snoepoma, want zo noemde wij jou altijd. “Pap, naar welke oma gaan we? Naar snoepoma of oma met de grote tuin?”. Als wij naar Leiden gingen, gingen we altijd de hele dag tot ’s avonds laat. Als we dan aankwamen op de Sitterlaan, begon het met wat drinken en een stukje cake of koekjes, daarna kwamen de snoepjes, de bitterballen, het soepje met brood, nog meer lekkere hapjes. (en dan vergat ik nog de ‘slaatjes tante Lena) En dan ’s avonds de auto in met een laatste zakje snoep. Op de Sitterlaan was er altijd overvloed.

Dag lieve oma, lieve, lieve snoepoma

Je liet ons altijd ons gang gaan. Als de grote mensen gingen kaarten of schaken of praten, gingen wij, met neefjes en nichtjes, op strooptocht. Als het mooi weer was naar buiten, in de tuin of in de buurt. En als het koud was of slecht weer in het grote huis. We deden verstoppertje door het hele huis. Zo ontdekten we de ladder vanuit het naaikamertje naar de zolder. Daar was het natuurlijk het spannendst om je te verstoppen. En jij vond allemaal best. Ik kan mij niet herinneren dat je ooit naar boven kwam om te zeggen dat we zachtjes moesten zijn, of geen rommel mochten maken.

Als we met weinig kinderen waren, maakten we tentjes van de opklapbedden op de voorkamer en gingen Suske en Wiskes lezen. Af en toe even naar beneden voor wat te eten en verder zwierven we boven rond.

Dag lieve oma, lieve, lieve alles-is-goed oma

Ooit mocht ik bij jou komen logeren. Ik was denk ik een jaar of 11/12 en kwam met de trein naar Leiden. Je had alles uit de kast gehaald om het mij maar naar de zin te maken. We gingen naar de film. Ik mocht net zoveel hagelslag op mijn boterham als Rob, zodat je de boterham niet meer kon zien. Dat mocht ik thuis ECHT niet. Je had patatjes gehaald en we deden leuke spelletjes. Wat was het fantastisch, tot ik moest gaan slapen op het pianokamertje. Ineens sloeg de heimwee toe. En wat je ook deed, je kon mij niet troosten. Uiteindelijk heeft opa mij naar de Bijler gebracht, waar papa ons stond op te wachten en ik werd overgeladen. Jij hebt dat vast heel naar gevonden, maar hebt dat nooit laten merken.

Dag lieve oma, MIJN lieve oma

En wat was je dolgelukkig toen je eerste achterkleinkind geboren werd. Ik zie nog hoe jij verliefd naar Tessa keek en zei “ik neem haar mee, hoor!” en wat zou je dat graag hebben gedaan. Ook toen je al in Leitenrode zat en ons allemaal nauwelijks meer kende, konden de kinderen nog die hartverwarmende blik in je ogen toveren. Wat hield jij daar toch enorm van.

Dag lieve oma, lieve, lieve hartverwarmende kinder-oma

Ik realiseer mij dat jij mij geleerd hebt om te leven vanuit een grote hart en een gevoel van overvloed. Jij hebt ons allemaal laten zien dat in jouw hart plaats was voor iedereen, en dat niemand ooit te kort hoeft te komen. Jij stond altijd klaar met een gezellige babbel, een bezorgde vraag, een lekker snoepje of gewoon even een knuffel.

Dag lieve oma, dank je wel dat je jouw grote hart met mij hebt gedeeld. Ik zal je altijd in mijn hart mee dragen…..

Tags: ,

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Anke schreef:

  Prachtig, mooi verwoord en wat een prachtig mens was jouw oma, je hebt geboft. Fijn dat je met zo’n verhaal haar ‘mooie mens zijn’ zo mooi kan eren. Ik hoop dat jullie een mooi afscheid hebben gehad vandaag. Liefs van ons

 2. Cees Rijnbeek schreef:

  Prachtig om je verhaal zo nog eens te kunnen lezen. Bedankt. Cees

 3. Michiel schreef:

  Mooi verhaal, mooi geschreven, mooie herinneringen, mooie oma.
  Heel veel sterkte!

 4. Bennie schreef:

  Caro wat super tof dit. Buiten het feit dat jij met je woorden alles hebt kunnen omvatten wat ik en ,denk menig neefje en nichtje, ook heeft meegemaakt sluit ik me aan bij Cees. Ontzettend leuk om dit nogmaals te mogen lezen. Dikke kus je neef

  • Ontdekkingsreiziger in een nieuwe tijd schreef:

   Het was fijn om zo afscheid te mogen nemen. Ik ben dankbaar dat zij onze oma was en dat ik in zo’n bijzondere familie ben geboren, met zoveel warmte, zorg voor elkaar, maar ook ruimte en vrijheid. Meer kun je niet wensen.

 5. Maarten schreef:

  Dank je wel voor het verwoorden van mijn gedachten en herinneringen van oma!
  X maarten

 6. Gerdy schreef:

  Als je zo kunt terugkijken op oma dan had zij het niet beter kunnen doen!
  Liefs Gerdy

 7. Gytha schreef:

  Lieve lieve Caroline. Wat fijn dat je dit zo verwoord hebt!
  Ik kom elke keer weer even op je site om het nog een keertje te lezen.
  En elke keer komt oma weer even een beetje terug 🙂
  Liefs Gytha

Geef een reactie