Sociale overwaarde wordt collectieve waarheid

Filed in nieuwe tijd by on 4 juli 2010 0 Comments

Het concept van sociale overwaarde is een prachtig mechanisme: kennis en relaties delen met anderen en ontdekken dat het door delen alleen maar meer wordt. Je krijgt namelijk kennis en betere relaties terug. Durf te vragen is daar een heel mooi voorbeeld van. Iedereen die dat voor het eerst meemaakt is onder de indruk van het effect ervan. Niet alleen in concrete resultaten, maar vooral in het gevoel van verbondenheid. Elkaar iets gunnen, vrij van verwachtingen en afspraken.

Collectieve waarheid

Nu zag ik gisteren het filmpje van Clay Shirky op TED, waarin hij nog een stap verder gaat. Door alle sociale overwaarde op het internet met elkaar te verbinden ontstaat een soort collectieve waarde of -waarheid. Hij geeft het voorbeeld van een juriste in Kenia die samen met een paar programmeurs Ushahidi heeft ontwikkeld. Een platform dat alle digitale meldingen van geweld in Kenia registreert en inzichtelijk maakt. Of ze nu van blogs, sms, twitter of andere meldingen komen. Op deze manier kan iedereen zien waar, wanneer en hoeveel geweld er is in Kenia. Deze informatie is waardevol voor iedereen die er mee te maken heeft. Of het nu gaat om politici die beleid willen maken, politie die gericht wil ingrijpen, maar ook gewone mensen. Het geeft namelijk inzicht en stijgt uit boven onze individuele perceptie. Het geeft ons een collectief inzicht en is daarom van collectieve waarde (collectieve waarheid). Het dempt onjuiste propaganda en elkaar napraten.

De titel van Clay Shirky’s Talk is: ‘How cognitive surplus will change the world.’ En ik geloof dat hij daar gelijk mee heeft. Zou Geert Wilders nog zoveel succes hebben als wij bijvoorbeeld onze collectieve informatie bundelen over de prachtige dingen die moslims presteren?

7 days of inspiration

En ik ben niet de enige die dit gelooft. Er is een initiatief in ontwikkeling genaamd ‘7 days of inspiration’ waarin een groeiende groep mensen aan de slag gaat om februari 2011 een week lang Nederland wil inspireren door gebruik te maken van de sociale overwaarde die er is in ons land. Dit initiatief vindt plaats in 14 steden in Nederland. En jij bent van harte uitgenodigd om jouw overwaarde te delen in dit initiatief. Kijk op www.7daysofinspiration.com.

Clay Shirky heeft mij geïnspireerd om ook mijn sociale overwaarde tot collectieve waarde te maken. Ik wil aan de slag met een platform om waardenvolle onderwijsvoorbeelden zichtbaar te maken.

Time to act!

Tags: , , , , , ,

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Raymond Witvoet schreef:

  Leuk blog weer Caroline.
  We hebben zoveel techniek tot onze beschikking en maken er veel te vaak op een foute manier gebruik van bijvoorbeeld om te controlleren en beheersen. Eenvoudig inzicht zegt al zoveel meer. Leuk was tijdens de verkiezingstijd ook de claim van Wilders en Rutte dat Amsterdam onveiliger zou zijn geworden terwijl uit de misdaadmonitor van het AD juist het tegendeel bleek. Techniek kan politiek helpen transparanter te worden. De vraag is, zijn onze huidige politici in staat om hiermee om te gaan?

 2. Ben schreef:

  Wat een waardevolle informatie over meerwaarde.
  Wil je me op de hoogte houdeen van verdere ontwikkelingen?Overigens: Om over meerwaarde te kunnen praten, zul je eerst moeten definieren vanuit welke zelfwaarde je begint. Moeilijk?

  • Ontdekkingsreiziger in een nieuwe tijd schreef:

   Ik ga mijn best doen om ontwikkelingen die ik ervaar te blijven beschrijven, maar het is altijd maar een stukje van mijn werkelijkheid. Wat betreft zelfwaarde: zeker niet eenvoudig te definiëren. Het is meer iets dat zich aan het ontvouwen is tijdens het proces van mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. En dat proces is niet altijd makkelijk, maar heel bijzonder en waardenvol.

Geef een reactie