Bovenste onder (of was het onderste boven?)

Filed in nieuwe tijd by on 30 april 2010 0 Comments

Af en toe heb ik het gevoel dat er twee werelden zijn. En soms zit ik midden in de ene, en lijkt de andere mijlen ver weg. Het andere moment is het geheel andersom.

Stand-up Inspiration
Vorige week had ik het geluk een kaartje te kunnen bemachtigen (dank je wel Theo) voor Stand-up Inspiration in Amsterdam. De zaal is gevuld met mensen die energie, inspiratie en hun netwerken met elkaar delen. Deze mensen ervaren overvloed en zijn totaal niet bang om weg te geven. Ze weten dat ze daarmee helemaal niets verliezen, eerder heel veel winnen (Wuffies). Een heerlijke avond in de onderstroom. Op weg naar huis realiseerde ik mij wel dat een deel van deze mensen vooral met elkaar omgaat, waardoor de overvloed binnen dezelfde groep wordt gedeeld.

Bovenstroom
Aan de andere kant kom ik bij veel ondernemers over de vloer, waarin sterk gedacht wordt vanuit schaarste en de angst om te verliezen. Verliezen van: geld, marktpositie, klanten, werk, mensen. Maar ook vanuit verliezen van controle en grip. En dit is nog steeds de meerderheid: de bovenstroom.

Trendtour Nieuwe Werken
Afgelopen maandag mocht ik samen met een collega een aantal managers uit deze bovenstroom meenemen op een soort Trendtour langs voorbeelden van het Nieuwe Werken. We mochten in de keuken kijken bij SNS Reaal en Microsoft. Bedrijven die op zoek gaan naar het optimaal faciliteren van hun mensen om vanuit hun eigen kracht bij te dragen aan het resultaat van de onderneming. Voor de managers was het in eerste instantie behoorlijk shocking wat ze te zien kregen. Mensen die veel meer vrijheid krijgen om zelf te bepalen wanneer, hoe en waar ze werken. Aansturing op commitment en resultaten. Vergaderen op afstand en strak geregiseerd. En focus op medewerkerstevredenheid boven klanttevredenheid. Er van uitgaande dat tevreden medewerkers (van)zelf zorgen voor tevreden klanten. Dit is ook allang bewezen in diverse onderzoeken onder andere door David Maister.
Voor een aantal was het lastig om enigszins de link te zien met hun eigen activiteiten. De vraag was dan ook al snel: “ Kan dit in alle soorten organisaties, met alle soorten mensen?” “Natuurlijk”, was het antwoord direct. “Mits je als organisatie faciliteert vanuit de individuele behoeften van de mensen die jij in huis hebt en de processen die bij jou belangrijk zijn. In een productieomgeving ziet het er bijvoorbeeld heel anders uit dan in een adviesorganisatie.

In de mix
Ik geniet er vooral van om de onderstroom met de bovenstroom te kunnen verbinden. Ik geniet enorm als ik zie dat mensen, die in eerste instantie in de weerstand gaan vanuit angst, zich openen tijdens de ontmoeting met anderen en ontdekken hoe ze kunnen samenwerken aan een mooiere, fijnere werkomgeving. Dan ineens zie je kennis en energie stromen en mensen blij worden.
Het gaat om het mixen van de onder- en de bovenstroom. Wil jij daar ook een bijdrage aanleveren? Er is een prachtig initiatief aan het ontstaan onder de naam ‘7days of inspiration’ of terwijl 7DI. Daar gaat het op landelijk niveau gebeuren, februari 2011. Ik doe mee.

7DI here I come!

Tags: , , , , , ,

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ivonne Meeuwsen schreef:

    wow, tof artikel!
    De essentie van het nieuwe denken is volgens mij dat je de angst voor verlies opgeeft en in plaats daarvan focust op hoe jij bijdraagt, hoe jij waarde creëert. Dat kun je ook als je niet in overvloed leeft, misschien is het voor ons zelfs wel makkelijker. Er zit kracht en magie in niks te verliezen hebben.

    groetjes,
    Ivonne

  2. erna schreef:

    Dat heb je mooi geschreven! Ik zit zelf ook tussen de stromen in, kom mensen uit, lijkt het wel, 2 werelden tegen. soms schiet ik in oordeel en denk: er is een wereld die het al snapt en er is een wereld die het nog niet snapt, maar is te kort door de bocht. Het bekend maken van, uitdragen, verspreiden van het nieuwe gedachtegoed is waardevol. En te gek om mee bezig te zijn. Snap helemaal jouw gevoel daarin. En ja, 7days of inspiration gaat daar absoluut aan bijdragen.
    Bedankt voor dit mooie schrijfsel.
    Erna.

Geef een reactie