Voorleven is het nieuwe overtuigen

Filed in nieuwe tijd, posruptive change by on 27 juni 2009 0 Comments

Ben je het ook zo zat, al die reclames die je vertellen dat je toch echt niet kunt leven zonder hun product? Of die adviseur die je uitlegt dat je dit zeker via hun theorie moet aanpakken anders wordt het niet wat? Of die baas die je keer op keer blijft herhalen dat je het toch beter anders kunt aanpakken? Of je vader of moeder die je zegt dat je nu groot genoeg bent om netjes met mes en vork te eten? Wie zijn die anderen om beter te weten hoe ik moet veranderen of mij moet aanpassen? Laat ze het eerste zelf eens doen en dan bekijken we wel of dit ook onze manier is.

Ik geloof dat de tijd van het overtuigen van anderen voorbij is. Of het nu gaat over marketing, advieswerk of opvoeden. Laten we stoppen om de ander te vertellen hoe hij het beter kan doen, en beginnen om het zelf voor te leven. Als het werkelijk zo goed is als wij denken, zullen anderen dat ontdekken, en als het bij hen past, zullen ze het vanzelf overnemen. Of niet? En dan is dat hun keuze.

Ik ervaar letterlijk hoe het is als je jouw kind niet meer blijft indoctrineren met regels, maar ze gewoon goed voorleeft. Het is zeker niet makkelijk, maar je hoeft steeds minder politieagent te spelen en dat is toch ook veel waard. Het aloude gezegde: goed voorbeeld doet goed volgen.

Maar ook in mijn advieswerk merk ik dat overtuigen, wat ik overigens altijd heel goed kon, steeds minder vaak effectief blijkt. Het wordt pas weer effectief als ik vertel vanuit eigen ervaringen. Niet om te overtuigen, maar om te laten zien hoe het ook kan. Er is namelijk geen beter of slechter, alleen maar andere manieren om makkelijker je doel te realiseren. En afhankelijk van je doel en je eigen mogelijkheden kies je de meest effectieve route.

Laat ik dan maar aan de slag gaan!

Tags: , , , , ,

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Nils Roemen schreef:

    uit het hart gegrepen. Even een voorbeeld van wat er allemaal wel kan: Een land schoonmaken in één dag. tuuuurlijk. kijk maar: http://www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY&eurl=http%3A%2F%2Fwww.teeme2008.ee%2F%3Fsetlang%3Deng&feature=player_embedded

  2. Caroline schreef:

    Nils, dank je wel voor je aanvulling. Mooi voorbeeld van Estland! Dat moeten wij ook kunnen.

Geef een reactie