Hoop & Klein is het nieuwe groot

Filed in nieuwe tijd by on 28 december 2020 0 Comments

Het was een bijzonder, bizar, ander jaar dan wat ik tot nu toe heb gekend. En voor jou waarschijnlijk ook. Het was een jaar van het doorbreken van veel gewoontes en patronen, waarvan ik mij niet altijd meer zo bewust was: even op de fiets naar een winkel als je bedenkt dat je iets nodig hebt, gezellig even borrelen op vrijdagmiddag na een week werken, even langs mijn ouders als ik daar behoefte aan had, al die knuffels die zo gewoon waren, het life trainen en coachen en het plezier dat ik daaraan beleef, ….

En juist het bewust worden van deze patronen en gewoontes brengt ook veel. En niet alleen voor mij.

Bewust van werkpatronen

Bron: The Boy, the mole, the fox and the horse

Afgelopen maanden heb ik steeds meer mensen gecoacht in hun loopbaanontwikkeling. Iets wat ik ontzettend graag doe, omdat ik vaak zoveel kansen en mogelijkheden zie. Wat mij opvalt aan de gesprekken dit jaar is dat mensen van allerlei achtergronden, werkervaring en opleidingsniveaus bewuster aan het kiezen zijn wat ze nu willen gaan doen. Ook zij worden zich bewuster van hun patronen en gewoontes. Deels uiteraard omdat ze verwachten of weten dat hun baan op de tocht staat. Maar ook veel mensen die erachter komen dat het leukste aan hun werk de uitwisseling met collega’s was tijdens de koffie en voor of na een overleg. Door het thuiswerken en het, over het algemeen, erg functioneel overleggen online wordt zo zichtbaar voor velen waar ze dagelijks hun tijd en energie aan geven. Het is mooi om dan met iemand in korte tijd te ontdekken waar hun talenten en plezier elkaar kunnen ontmoeten in loopbaankansen. Om dit vervolgens samen te vertalen naar een stappenplan om daar zo snel mogelijk naar toe te bewegen. Of je nu taxichauffeur, docent, wetenschapper of content manager wilt zijn. Gaaf om te zien hoe dichtbij een volgende stap vaak is, als je even anders kunt kijken en wat kunt sparren met elkaar. Mooi werk, waar ik zelf veel energie en plezier aan beleef.

Maar misschien nog belangrijker, het geeft mij enorme hoop in deze tijd. Hoop in een veranderende samenleving. Ik geloof namelijk niet dat de politiek, de overheid, de grote organisaties de verandering gaan leiden. Dat willen ze echt wel, maar ze hebben geen idee waar en hoe te beginnen. Ik geloof dat als alle mensen die nu niet op hun plek zitten gaan bewegen naar een plek waar ze hun talenten in kunnen zetten en met plezier en energie zich betekenisvol kunnen voelen, we vanzelf gaan bewegen richting de samenleving waar iedereen blijer wordt en mee kan doen. Een samenleving met gelijkwaardigheid, eigenaarschap en overvloed waarin iedereen en alles meeprofiteert, inclusief de natuur en de aarde. Klein is het nieuwe groot. Kleine stappen (ieder zijn eigen stapje) met een grote ambitie.

Nederland leert door

En deze beweging is groter dan velen kunnen zien. De eerste subsidieregeling voor Nederland leert door in augustus, waarin 22.000 mensen een kosteloos loopbaanadvies konden aanvragen was in een maand vol. De tweede serie van 55.000 loopbaanadviezen was op 1 december binnen 24 uur overschreven. Dit zijn al 77.000 mensen die bezig zijn met hun volgende stap. De overheid kan hierin een mooie bijdrage leveren door dit beschikbaar te maken voor alle mensen die aan het werk zijn, of willen zijn. In mijn beleving is dit de makkelijkste en meest effectieve manier om de systemen die nu zo vast lijken te zitten in beweging te krijgen. Van mens tot mens, van hart tot hart, met de juiste intentie en energie samenwerken vanuit talenten en plezier.

De nieuwe generatie

En daarin mag wat mij betreft wat extra aandacht zijn voor de generatie jongvolwassenen die net begonnen zijn in hun loopbaan. Voor hen is het extra moeilijk in deze Coronatijden, omdat samenwerken en netwerken misschien wel de belangrijkste voorwaarden zijn voor loopbaanontwikkeling en groei. En dat terwijl zij de nieuwe denkers en doener zijn die de nieuwe samenleving grotendeels vorm mogen geven. Belangrijk om juist hen een mooie start te bieden. Ben jij een jongvolwassene tussen de 20 en 30 jaar, en wil jij graag een keer klankborden over jouw loopbaan? Ik geef maandelijks een kosteloos loopbaanadvies van 1,5 uur. Wil je hiervoor in aanmerking komen, stuur mij dan een mail op caroline@work4life.nl.

Het is misschien ook maar een klein stapje, maar ach: Klein is het nieuwe groot!

Tags: , , , ,

Geef een reactie