Ontwerp je leven – Hoe je het beste uit je werk en leven haalt

Filed in Uncategorized by on 7 april 2019 0 Comments

Designing your life

In een populaire opleiding ‘Designing your life’ introduceren Stanford professoren Bil Burnett en Dale Evans design-thinking in carrière-ontwikkeling. Ze moedigen hun studenten aan om via experimenten en ervaringsleren te ontdekken wat hun beste keuzes zijn in leren, werken en leven. Zij beargumenteren dat het ‘volgen van jouw passie’ destructief advies is, omdat onderzoek laat zien dat maar weinig mensen een aangeboren passie hebben en dus kunnen volgen. Zij moedigen hun studenten aan om te experimenteren met verschillende vormen om hun ‘te werken aan hun passie-ontwikkeling’. En dan kun je ook best meerdere passies en carrières ontwikkelen. Na elkaar, of ook tegelijkertijd. Wat het belangrijkste is, is om een voor jouw passende beslisstijl te vinden. Niet iedereen werkt dat op dezelfde manier.

Eigen ervaring

Wat ik zelf ervaar is dat banen verdwijnen, organisaties veranderen, nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan. Dit maakt het steeds lastiger om je loopbaan te plannen. Zo ervaarde ik zelf ook toen mijn eigen ‘droombaan’ bij Syntens 5 jaar geleden verdween. Op dat moment kon ik niet bedenken hoe of waar ik wilde gaan werken. Ik bekeek vacatures, verdiepte mij in verschillende bedrijven en organisaties, maar nergens werd ik echt warm van. Gelukkig werkte ik ook deeltijd bij de Hogeschool Utrecht met veel plezier, en dat werd mijn lifeline om opnieuw te oriënteren. Na het kijken van meerdere filmpjes van Burnett en Evans en het lezen van hun boek ontdekte ik dat ik al redelijke op een ‘design thinking’ manier werk, zowel voor mijzelf als ook in mijn werk als innovatief loopbaancoach. Het boek biedt een heldere opzet en veel vormen en voorbeelden om hiermee aan de slag te gaan.

Essentie designing your life

De designing-your-life aanpak herken ik 4 belangrijke fasen:

  • Begin waar je nu bent – als je niet weet waar je bent, is het lastig navigeren;
  • Bouw je eigen kompas – deze helpt je steeds te navigeren in veranderende omstandigheden;
  • Ontwerp je eigen levens – ontdekken dat je meerdere opties hebt die je ook nog kunt combineren, vergroot je je verbeeldingsvermogen en daarmee jouw slagingskansen;
  • Probeer uit via prototypes – door in kleine stappen al dingen uit te proberen, kun je met zo min mogelijk inspanning een zo groot mogelijk rendement creëren.

Daarnaast kent het een set van basishoudingen:

  • Wees nieuwsgierig – dit verruimt je blik en biedt de mogelijkheid voor toevalligheden;
  • Experimenteer – probeer dingen uit en ontdek met je hele lichaam, i.p.v. alleen je hoofd;
  • Praat met anderen – feedback in een vroeg stadium, helpt je snel kleine keuzes te maken en met minder moeite de volgende stap te zetten.

En zelf voeg ik daarbij: Volg je energie – Voor mij werkt het goed om te ontdekken waar ik energie van krijg en waar niet. Of het nu mensen, plekken, situaties of werkopdrachten zijn. Door te analyseren waar de energie-meter positief uitslaat, en waar negatief en dit te vertalen naar wat ik meer en vaker wil, en wat juist minder, breng ik mijzelf steeds meer in, voor mij gezonde, situaties en uitdagingen, waar ik kan excelleren en plezier heb. En voor mij misschien nog wel belangrijker, blijf ik in mijn nieuwsgierige aard, open naar wat er nu weer op mijn pad verschijnt.

Ervaarring

Een leuke werkvorm om je eigen kompas te ontdekken is het doen van een Ervaarring. Met de Ervaarring ga je op ontdekking naar een vorm waarin jij echt zinvol bezig kunt zijn. De Ervaarring stimuleert je verbeelding en brengt je in verbinding met je gevoel en intuïtie. We laten j ervaren waar jouw buikpijn, verlangen, plezier en sparkles samen komen. En hoe dat er dan voor jou praktisch uit kan zien in een baan, project of andere rol en hoe je de wereld daar een stukje beter mee kunt maken. Ben jij nieuwsgierig naar jouw kompas en wil je een keer deelnemen? Kom 7 mei deelnemen aan de Ervaarring in Arnhem. Je kunt informatie vinden en je opgeven via de agenda van de School voor Wereldverbeteraars.

Tags: ,

Geef een reactie