Volg je energie, niet je passie!

Filed in nieuwe tijd by on 17 maart 2019 1 Comment

Soms kijk ik een TED-film of lees ik een artikel of boek en denk ik ineens “Nu snap ik wat ik doe en waarom?” Herken je dat? Zo’n AHA-moment. Zo ook afgelopen week. Als ik weer eens even worstel met mijn werk of andere zaken, hoor ik vaak het advies “volg je passie”. Maar dan moet je wel weten wat dat is.

“Wat is mijn passie?” Ik krijg deze vraag bijvoorbeeld ook bij kennismakingen, opleidingen, netwerkevents, etcetera. “Stel je zelf voor aan de hand van jouw passie.” Ik vind heel veel dingen interessant en leuk om te doen. Vaak begin ik daarom maar iets te vertellen over ‘dat ik leren en ontwikkelen interessant vind” of “ondernemers en sociale innovatie” of “creativiteit en spelen”, soms durf ik zelfs te zeggen dat “energie” mij fascineert. Het blijft echter altijd wat vaag en ongrijpbaar. Ook voor mijzelf. Dus zoiets vaags volgen werkt voor mij niet echt verhelderend.

En dan ineens stuit ik op een artikel dat begint met ‘Het advies om je passie te volgen is misleidend’. Ik lees verder! Onderzoek van Stanford heeft aangetoond dat slechts ongeveer 20% van de mensen een aangeboren passie heeft om te volgen. De overige 80% heeft dat niet en hebben geen idee hoe ze hun passie kunnen ontdekken. Toch besteden veel mensen enorm veel tijd aan soulsearching om antwoorden te vinden, zonder succes. In het onderzoek laten ze zien dat passie zich wel kan ontwikkelen.

Voor veel mensen is het makkelijker om gewoon hun energie te volgen. Als een activiteit jou van nature energie geeft, heeft het voor jou de potentie om te ontwikkelen tot passie. Als bijkomend voordeel helpt het in het moment om in beweging te blijven en kan het bijvoorbeeld ook helpen om een burn-out te voorkomen.”

Hier kan ik iets mee. Het volgen van mijn energie is wel iets wat ik erg goed kan. Ik kan goed voelen waar ik energie van krijg en waar niet. Ik krijg energie als ik nieuwsgierig ben. Nieuwsgierig naar mensen, hun verhalen, maar ook de ervaringen en boodschappen die daarin verborgen zitten. Ik vind het leuk om die te ontdekken. Bij mijzelf, maar ook bij anderen. Ik krijg ook energie van dingen doen, dingen creëren en uitproberen. Op dit moment krijg ik enorm veel energie om “ontwerp denken”(design thinking) te gebruiken om mijn eigen werk en leven zo vorm te geven dat ik het voor mij met nog meer plezier en betekenis geeft.

En wat geeft jou energie? Volg dat eens een tijdje en kijk wat er gebeurt!

Tags: , , , ,

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Sjoerd Hania schreef:

    The sacred clown

Geef een reactie