Thuisgevoel

Filed in nieuwe tijd by on 8 november 2010 0 Comments

Wat betekent thuisgevoel voor jou?
Voor mij is thuisgevoel vooral een plek waar ik mijzelf mag zijn. Een plek waar mensen zijn waar ik van hou, mensen waarmee ik een goede verbinding heb, mensen die ik respecteer en mij ook respecteren. Het heeft voor mij dus meer met mensen te maken, dan met een plek.

Dag van de Dialoog

Thuisgevoel was het gespreksonderwerp tijdens de Dag van de Dialoog in Arnhem dit jaar. Dag van de Dialoog is een landelijk event waarin meer dan 60 gemeentes deelnemen. Het event is gestart in 2002 vanuit Rotterdam naar aanleiding van het TwinTower-drama op 9/11. De intentie is om de dialoog tussen mensen weer aan te gaan, in de hoop en verwachting dat dit leidt tot meer verbinding en een betere wereld. Een paar weken geleden heb ik een training gevolgd om een dialoogtafel goed te kunnen begeleiden, en het belangrijkste was om mensen te helpen in dialoog te blijven en niet in discussie te gaan. Tijdens deze training kregen we al een voorproefje van de bijzondere gesprekken die je dan kunt hebben met mensen.

Arnhem, 6 november 2010

Zaterdag 6 november, was het event ook in Arnhem, met als thema Thuisgevoel. Er waren meer dan 40 dialoogtafels met gemiddeld 7 deelnemers. Samen met Raymond Witvoet hadden wij het idee om het dichtbij, in onze eigen wijk, te organiseren. Als locatie hadden we geregeld dat we in de Kumpulan terecht konden. Dit is het restaurant van Militair Tehuis Bronbeek, dat aan de rand van onze wijk staat.
We hadden een prachtig zaaltje wat al een behoorlijke dosis thuisgevoel uitstraalde. Met nog een schemerlampje, een schaal mandarijnen en door-mijn-dochter-zelfgebakken cakejes was de aankleding compleet. Nu nog mensen. We hadden meer dan 500 folders in de wijk rondgedeeld en gelukkig vooraf via de mail al voldoende aanmeldingen.

Dialoog en echte verbinding

Wat een bijzonder mooie groep hadden we: een echtpaar dat al bijna 40 jaar in de wijk woont, een mexicaanse antropologe die getrouwd is met een Nederlander en ongepland in Nederland is komen wonen, een jonge student met ambities om de politiek in te gaan, een postbode uit de wijk en een vrouw die linken heeft met Bronbeek en Nederlands-Indië en die 25 jaar in het buitenland heeft gewoond en nu weer terug is.
Al tijdens de kennismakingsronde werd duidelijk hoe fijn mensen het vinden om op deze manier met elkaar in gesprek te raken, en hoe ontzettend nodig dat is. Het thema Thuisgevoel was daarin ook enorm behulpzaam. Juist dialoog draagt sterk bij aan het thuisgevoel van mensen. Bij het uitwisselen van ervaringen over thuisgevoel werd ook de diversiteit van de groep mensen mooi zichtbaar. Diversiteit in leeftijd en diversiteit aan achtergronden/ cultuur. En al snel ging het gesprek over culturele verschillen, begrip en onbegrip, gedrag met goede intenties maar kwetsende uitwerking, respect en vragen stellen. Het vragen naar ervaringen hielp om uit de discussie te blijven. Door geen mening te geven over het verhaal van de ander, maar er gewoon een ander verhaal tegenover te zetten voelde iedereen de ruimte om er uit te halen, wat hij of zij wilde.
Derde stap in het proces was dromen. Hoe zou de wijk eruit zien als we met zijn alle werkelijk thuisgevoel zouden ervaren? Wat zie je dan, wat gebeurd er dan? Veel van de dromen hadden te maken met elkaar groeten op straat, een praatje maken, maar ook met een goed gesprek bij een gezamenlijke maaltijd. Eten blijkt toch weer een prachtige verbindende factor voor mensen. Als laatste hebben we nog gesproken over wat we zouden kunnen doen om het Thuisgevoel in onze eigen wijk te versterken. De tijd was gevlogen en het was tijd om afscheid te nemen.

Meer Thuisgevoel

De directe winst van deze dag is dat ik 7 mooie mensen een stuk beter heb leren kennen en leren begrijpen. Dit zal zeker een positief effect hebben op mijn thuisgevoel in onze wijk.
Daarnaast heb ik mijzelf voorgenomen om samen met kinderen uit de wijk in de kerstvakantie aan de slag met een Overwaarde Bank voor in de wijk. In navolging van de prachtige Overwaardetafel van Nils Roemen en Gerrit Snijders, wil ik een bank maken van stukken hout die mensen in de wijk over hebben. De bank kan dan een plekje krijgen in de wijk, zodat mensen die er op plaatsnemen een lekkere plek hebben om met elkaar in gesprek te raken, elkaar te leren kennen en zo bij te dragen aan meer thuisgevoel in de wijk.
Wat ga jij doen om jouw eigen thuisgevoel te versterken en dat van de mensen om je heen?

Vandaag kwam ik één van de deelnemers tegen op school, we herkende elkaar en begroette elkaar. En ik voelde een beetje Thuisgevoel!

Tags: , , , , ,

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Jan Willem Bot schreef:

    Wat mooi gedaan, Caroline en Raymond! Helemaal mee eens: ook voor mij is ’thuisgevoel’ niet aan een plek gebonden, hooguit is de ene plek vertrouwder dan de andere… Thuisgevoel is voor mij daar, waar je in gesprek bent alsof je met je kind in gesprek bent: eens of oneens, het kan in ieder geval niet stuk! Daar dus, waar je omgeving (= mensen) je vooruit helpt, op laat stijgen. In plaats van je vleugeltjes af te breken 🙂

Geef een reactie