Opruimen geeft ruimte

Filed in nieuwe tijd by on 25 juli 2010 0 Comments

De vakantie komt er weer aan: tijd om op te ruimen. Tijdens mijn NLP-opleiding leerde Onno mij al hoe heerlijk het is om eens flink op te ruimen. Zowel fysiek als mentaal.

Fysiek opruimen

De kinderen zijn weer een jaartje ouder, en in eens hun oude speelgoed ontgroeid. Spullen schuiven door naar de jongste, die vervolgens haar … niet meer kan keren in haar kamer. Tijd voor een grote opruimactie. De oudste gaat naar de middelbare school en wil nu een echte tienerkamer. Dus weg met de Barbies, Harry Potter lego en knutselspullen. De oude commode, die nog bij mijn oma vandaan kwam, kan nu echt niet meer en vindt een nieuw huis bij een vriendin die in verwachting is van de eerste. Oude spullen krijgen zo weer een nieuw leven op een nieuwe plek.
Zelf ga ik heerlijk aan de slag met het opruimen van de kamer van de jongste twee, uiteraard met een beetje hulp van de dames zelf. En daarna is de zolder aan de beurt. Die ligt ook nog vol met oude zaken die wachten op een nieuw leven op een andere plek.

Mentaal opruimen

Maar ook mentaal is het tijd om op te ruimen. Oude patronen, overgegeven van vader op zoon en van moeder op dochter, steken door de vermoeidheid weer sterker de kop op. Wordt maar weer eens duidelijk hoeveel wij meekrijgen van onze ouders. Ik heb zelf een paar jaar geleden in een familieopstelling mogen staan, waarin een vrouwenlijn stond opgesteld. En daar werd pijnlijk zichtbaar hoe hardnekkig patronen van moeder op dochter kunnen worden doorgezet. In dat geval al 7 generaties. Aan de andere kant heb ik ook mogen ervaren hoe met terugwerkende kracht van dochter op moeder de heling kan doorwerken. Ook zelf herken ik in mijn vrouwenlijn een patroon. Hier gaat het om het onvermogen van een moeder in de lijn, overigens door hele verklaarbare redenen, om het kind te beschermen en volledig lief te hebben, met als gevolg misbruik en mentale verwaarlozing. Dit zorgt ervoor dat het kind zichzelf gaat afschermen en zich heel onafhankelijk ontwikkelt. Gevolg daarvan is echter ook moeite met intimiteit en verbinding. Nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat mijn moeder al stappen heeft ondernomen om dit patroon te doorbreken, maar dat is geen gemakkelijke weg, die zomaar gelopen kan worden. En misschien is het wel niet mogelijk om in één mensenleven een keten te doorbreken. En dus heb ook ik hier nog iets in op te ruimen. Ik heb dit patroon nog voor een stuk in mijn genen zitten. Ook ik worstel met kwetsbaarheid en volle overgave in de angst dat het misbruikt zal worden door anderen. En omdat ook ik dit niet meer wil doorgeven naar mijn kinderen ben ik al lang geleden begonnen om dit laagje voor laagje op te ruimen. Ik mag het teruggeven aan de aarde, heb ik geleerd bij mijn opleiding Intuïtieve Ontwikkeling. De aarde weet hoe zij dit kan gebruiken en nieuw leven kan geven op een andere plek. En voor mij ruimt weer een klein laagje op. Een vermoeiende activiteit, maar ik weet dat de beloning vanzelf komt: ruimte en energie; mijn eigen flow.

Ruimte voor de Nieuwe Tijd

Wat heeft dit alles te maken met de Nieuwe Tijd? Volgens mij alles. Daar waar onze ouders zijn opgegroeid in de opbouwtijd naar de oorlog, waarin overleven en in je materiële behoeften voorzien het meest belangrijk waren, is het nu tijd om van overleven naar bewust leven te gaan. Psychologie stond nog in de kinderschoenen, systemisch werken was nog onbekend. Wij hebben, dankzij hen, de mentale kennis en overvloed die nodig zijn om oude (familie)patronen te doorbreken en daarmee te groeien naar mensen die niet meer reageren vanuit vechten of vluchten, straffen en belonen, maar vanuit heelheid, eigenheid en collectieve verbinding. Een nieuwe bewustzijnsniveau met ruimte voor iedereen, zonder oordeel. Leven in overvloed, zonder misbruik.

Opruimen geeft ruimte. Wat ga jij opruimen?

Tags: , , , ,

Geef een reactie