Mensen met een voorsprong op de arbeidsmarkt

Filed in autisme, slimmer werken by on 20 oktober 2015 0 Comments

‘Mensen met een voorsprong op de arbeidsmarkt’ zo noemt Renzo ze; de mensen die wij vaak ‘arbeidsgehandicapten’ noemen. “Je kijkt bij andere arbeidskrachten toch ook niet naar wat ze allemaal niet kunnen. Het doet er toch niet toe dat een reclame-ontwerper niet kan voetballen. Je kijkt naar wat ze wel kunnen en hoe dat tot toegevoegde waarde kan worden gemaakt.”

Dit is de essentie van Slimste bedrijf van Nederland 2014 GreenFox in Den Haag, waar Renzo Deurloo ondernemer is. Bij GreenFox gaan sociale en financiële groei per definitie hand in hand. En diversiteit wordt niet alleen gekoesterd, maar is de kern van hun business. GreenFox richt zich op allerlei soorten duurzame ontwikkelingen en combineert deze slim: het creëren van duurzame werkgelegenheid, CO2 reductie, energie besparing én geld besparing.

Jobcaving

Ik ben echt ontroerd als Renzo begint te vertellen. Hij bouwt bedrijfsonderdelen waar iedereen zou kunnen werken. Hij kijkt naar talenten van mensen ‘met een vlekje’ en kijkt of hij aanbod van werk kan vinden dat hij daarmee kan combineren tot een financieel aantrekkelijke onderneming. Jobcaving heet dat. Je ziet zijn ogen stralen als hij vertelt dat hij mensen per definitie mooi en waardevol vindt. Hij benadrukt dit en zet het om in zakelijke waarde. Ondertussen groeit de eigenwaarde van de mensen. Hij laat de mensen toneellessen volgen om ze te helpen hun eerste indruk te verbeteren, zodat ze niet alleen in het werk meer gezien worden voor wie ze zijn: volwaardige, prachtige individuen, maar dat ook naar de buitenwereld leren uitdragen.

Foto: Punkmedia

Foto: Punkmedia

Het ontroert mij, omdat ik weet hoe kwetsbaar deze mensen zijn en hoe mooi het is als er dan ondernemers zijn die daar oog voor hebben en werk van maken. Ik zie in het speciaal onderwijs waar mijn dochter zit, een hele groep kinderen en jongeren die ook hun eigen talenten en mogelijkheden, naast uiteraard ook een aantal onmogelijkheden. Ook veel van hen kunnen niet voetbalen, nou en? Gelukkig zijn de meeste docenten op de school van mijn dochter ook vooral gefocust op de talenten en mogelijkheden.

Lessen te leren

Heel anders is het in veel organisaties. Daar werken velen van ons, de mensen zonder voorsprong op de arbeidsmarkt, zo lijkt het in ieder geval.
Als ik op de Hogeschool met deeltijdstudenten, die werkzaam zijn in het bedrijfsleven, aan de slag ga met competentie-ontwikkeling denken de studenten altijd direct dat we gaan werken aan hun zwaktes. Als ik vraag waarom ze dat denken, geven ze steevast aan, dat je toch vooral je zwaktes moet ontwikkelen. Dat zegt hun leidinggevende jaarlijks tijdens het functionerings- en beoordelingsgesprek. De nadruk in dergelijke gesprekken, uiteraard uitzonderingen daargelaten, gaat grotendeels over de tekortkomingen en zwaktes. Als ik deze studenten echter vraag: maar waarop denk je dat je wordt aangenomen in je volgende baan, snappen ze best dat ze worden aangenomen op hun excellente competenties. Werk daar dan ook aan! En hoe blij worden ze steeds weer als ik bevestig dat ze ook competenties van goed naar excellent mogen ontwikkelen. Is dat echt zo wereldschokkend?

En jij? Ben jij een voorsprong-kijker, of een achterstands-kijker?

Tags: , , , ,

Geef een reactie