Beweegstrateeg van Jazo Zevenaar

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 19 september 2015 0 Comments

Jazo Zevenaar is bij velen bekend vanuit hun PRET-beleid (Positief, Respect, Enthousiasme en Teamwork). Ben Kuiken heeft er zelfs een boek op gebaseerd. Binnen het slimste netwerk is dit al sinds 2010 een inspiratiebron, maar Jazo heeft in de afgelopen 5 jaar niet stil gestaan. Uiteraard heeft het bedrijf geïnnoveerd met haar producten, nieuwe klanten en markten bediend, maar ik bedoel hier met name ook de mens en organisatiekant. Het bedrijf is en blijft flink in beweging aangejaagd door een bijzonder mens, Pascal Bos.

 

De Beweegstrateeg

Pascal Bos is officieel al jaren het Hoofd van de afdeling Engineering, maar eigenlijk klopt deze titel absoluut niet bij zijn talenten en werkzaamheden. Pascal is al jaren vol passie aan de slag om de mensen binnen, maar ook buiten, Jazo in beweging te krijgen en te houden, met als missie: Jazo blijft de beste! Voor zijn klanten, maar zeker ook voor zijn eigen mensen. En PRET is daarbij de ‘way of living’, het fundament.

jazo slimste bedrijfWat Pascal zo bijzonder maakt, is dat hij steeds opnieuw op een hele creatieve en speelse manier aan anderen weet over te dragen, wat de bedoeling is en waarom. Hij daagt mensen uit om hun grenzen op te zoeken, met een open mind te kijken en dingen uit te proberen.

Daarnaast houdt Pascal van “gezond boerenverstand”. “Doe maar gewoon zoals thuis, gewoon normaal”. Hij zoekt naar de kern van dingen en maakt het daarmee helder en logisch. Dat is te begrijpen door iedereen en daarmee voelt niemand zich dom of te kort komen.

 

Speelse inzichten

Om beweging te creëren heeft Pascal de focus op: de ‘waarom’ van de verandering en de denkfouten en patronen die verandering tegenhouden en het ‘hoe’ blokkeren. En hij doet dat op hele eigen creatieve wijze. Zo liet hij collega’s aan de hand van het voetbalspel ervaren hoe je, door de regels van het spel te veranderen meer doelpunten kunt scoren. Vervolgens vertaalden ze dit naar het halveren van de doorlooptijd van de producten (een van hun focuspunten) en kwamen er radiaal andere oplossingen.

Jazo gebruikt al een paar jaar LEAN als methode om de doorstroming in de productie te optimaliseren. Nu loopt dat niet op alle plekken even soepel. Het onvoldoende herkennen van de waarom en de denkfouten blijken wederom de belangrijkst oorzaak. Dus wat doet Pascal? Hij laat een aantal van de eigen profielen zagen (onderdeel van hun eigen producten) op lengtes tussen de 15 en 20 centimeter en gebruikt die in de sessie om met elkaar helder te krijgen waar het om gaat en hoe het kan werken. En wat blijkt: ineens vallen er weer een aantal kwartjes en gaan de collega’s mee in de beweging.

 

PRET blijft het fundament

Wat is nu het succes? Een juiste balans tussen ernst en luchtigheid (noodzaak en speels leren) en steeds weer werken vanuit het fundament van positiviteit, respect voor elkaar, enthousiasme aanmoedigen en uitdragen en als team aan de slag met de uitdaging. Het fundament geeft de basis voor een relatie tussen Pascal en zijn collega’s. Maar Pascal doet nog iets belangrijks. Doordat hij steeds weer tijd en aandacht besteed aan het bedenken van een speelse manier om de beweging zichtbaar en helder te maken geeft hij een belangrijk signaal: ik vind jullie de moeite waard! Vanuit deze waardering kunnen zij bouwen en groeien. Dan is er een goede bodem voor de zaadjes van de vernieuwing en voor Groots Groeien.

Jazo gaat participeren in een RAAK-project bij de HAN over de invoering van LEAN/TQM en Pascal is daarin helder: ‘de menskant van verandering’ is daarin het belangrijkste onderdeel.

Geef een reactie