Geluk als economische groeikracht

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 16 november 2013 2 Comments

Dit is het thema van de Energiedag van de MKB Krachtcentrale van a.s. dinsdag, 19 november. Een prachtige paradox of het geheim van de smid?

Doordat we dit thema hebben gekozen ben ik nog meer in het onderwerp geluk gedoken. Wat zegt de theorie? Wat zeggen wijze mannen en vrouwen? En wat ervaar ik zelf? En ik deel dit graag met jou, omdat ik merk dat hier veel antwoorden en oplossingen liggen voor de crisis, bij bedrijven maar ook bij onszelf als mens.

Geluk in het nu

gelukEr wordt door verschillende wetenschappers in de wereld onderzoek gedaan naar geluk. Vanuit de positieve psychologie hebben ze ontdekt dat er 5 belangrijke aspecten zijn die bijdragen aan een gevoel van geluk (gelukkig zijn). Dit is vertaald in het PERMA-model. PERMA staat voor:
• Positive emotions (positieve emoties)
• Engagement (bevlogenheid)
• Relationship (relaties)
• Meaning (zingeving/betekenis)
• Accomplishment/achievement (doelen bereiken)
En inmiddels wordt er vaak nog een 6e aan toegevoegd: care for mind&body.
Als we tijd en aandacht richten op deze 6 aspecten merken we dat we ons gelukkiger voelen. Maar wat misschien wel het belangrijkste is dat ik overal terug zie komen: gelukkig ben je, in het nu. Gelukkig worden is een illusie.

Flow in teams

In één van mijn vorige blogs refereerde ik al naar een prachtig filmpje van Vishen Lakhiani over flow, waarin hij geluk in een tijdsperspectief brengt. Hij zegt: flow is de balans tussen geluk in het nu en visie op de toekomst. Hij beschrijft ook de paradox die daar in zit, namelijk dat je doelen nodig hebt (doelen bereiken), maar je jouw geluk niet mag verbinden met deze doelen. Je bent gelukkig in het proces van het realiseren van doelen, niet om het halen van de doelen. Dit beschrijft weer het subtiele verschil tussen doel en bedoeling. Je geluk is verbonden met je bedoeling, niet met je doelen.
Impliciet zit het hebben van een visie op de toekomst al verweven in de 6 aspecten van geluk, met name in bevlogenheid en in betekenis. Vishen laat echter zien dat een expliciete visie op de toekomst flow nog krachtiger maakt.
Ik herken dit wel vanuit twee directe ervaringen afgelopen week. De ene was een oudere dame die een jerrycan onder haar auto had gekregen en hem er niet onderuit kreeg. Ik reed langs, zette mij auto aan de kant en heb haar geholpen, met wat kunst en vliegwerk, om de jerrycan eronderuit te krijgen. Toen ik de dame opgelucht zag wegrijden ervaarde ik een gevoel van geluk. Geluk omdat ik haar direct had kunnen helpen, maar ook geluk omdat zij uitsprak dat er ‘gelukkig nog steeds mensen zijn die elkaar helpen’. Ik had dus een klein beetje bijgedragen aan haar vertrouwen in mensen en onze samenleving. Echter ik merkte dat mijn geluksgevoel nog veel sterker was nadat ik bij een ondernemer wegreed die ik geholpen had om zijn bedrijf weer een stapje verder te brengen richting menselijke maat en het koesteren van diversiteit.

Flow in bedrijven

Vishen laat zien dat geluk en toekomstvisie de twee knoppen zijn waaraan je kunt draaien om in een team of in je bedrijf mensen in flow te krijgen. En mensen in flow zorgen voor betere output, groei en rendement. Flow is de brandstof voor groeikracht. En wie wil dat nu niet in deze spannende tijden. Vishen geeft mooie voorbeelden zoals hij dat zelf aanpakt binnen zijn bedrijf, zoals:
• De 40-5 regel. Medewerkers mogen niet meer dan 40 uur werken en moeten daarvan 5 uur besteden aan ontwikkeling en leren;
• Wekelijkse deel en leersessie, vanuit de gedachten: je leert door te onderwijzen;
• Groepsmeditatie, waarbij hij zijn mensen hun ideale leven laat visualiseren, zowel in het werk als ook privé;
• ‘the awesomeness report’: vieren wat er goed ging.
En het effect is ook enorme groei van zijn bedrijf. Hij heeft zijn omzet in de afgelopen 3 jaar elk jaar verdubbeld.

IMG_0513

Dankbaarheid

Maar Vishen noemt ook het dagelijks uitspreken van je dankbaarheid. Dankbaarheid voor iets of iemand. Dit is natuurlijk een prachtig voorbeeld van bewust positieve emoties creëren. Uit onderzoek blijkt ook dat als je dagelijks enkele minuten je dankbaarheid uitspreekt, jouw geluksgevoel na 30 dagen met 25% is toegenomen. Dit kost niets en draagt bij aan de flow en dus aan de groeikracht van je bedrijf.
Ik ben dankbaar voor mijn gezin, mijn familie, mijn vrienden, het werk dat ik mag doen, de plek waar ik mag wonen en zeker ook de tijd waarin ik mag leven. En ik ben dankbaar dat ik dit met jou mag delen.

Wil jij ook nog komen naar de Energiedag op 19 november in Dome-X in Oss, om mee te doen en leren met Geluk als groeikracht geef je dan op via www.mkbkrachtcentrale.nl/energiedag-2013/

Klein is het nieuwe Groot

Tags: , , , , , ,

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. stop the enabling | 7 mei 2019
  1. peter orsel schreef:

    Dank je wel Caroline!

Geef een reactie