Slimmer werken doe je zo!

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 27 oktober 2013 1 Comment

Klein is het nieuwe groot

In verband met de verkiezing Slimste bedrijf van Nederland, die op 19 november tijdens de Energiedag van de MKB Krachtcentrale plaats vindt, mocht ik deze week een aantal mogelijke kandidaten bezoeken om de praktijk van Slimmer werken te bekijken. Lucky me! Wat een prachtige MKB bedrijven hebben wij toch in Nederland. Er zijn echt al veel ondernemers die snappen hoe je geluk, plezier en economisch rendement kunt combineren. Geluk, groeien en winst maken. Met kleine stappen een grote ambitie realiseren: Klein is het nieuwe groot. Het belangrijkste geheim? Vertrouwen, communicatie en zorg voor elkaar.

Vertrouwen

Een belangrijke basisvoorwaarde bij de bedrijven die het echt slim doen is het vertrouwen dat de ondernemer heeft in zijn mensen. Hij (of zij) geeft vertrouwen (en de bijbehorende verantwoordelijkheid) aan zijn mensen, aan zijn klanten, aan zijn concurrenten en aan zijn omgeving. Hij wordt liever een keer onaangenaam verrast door iemand die het niet waard bleek te zijn, en neemt dan voor deze situatie een actie, dan het bedrijf vol te stoppen met regels, afspraken en controles om luiheid, fouten, fraude en afschuiven van verantwoordelijkheid te voorkomen.

Communicatie

Award Slimste bedrijf van NLSlimme communicatie blijkt toch ook wel steeds een sleutel. Met elkaar praten over waar het naar toe gaat, wat er nodig is, hoe het beter kan, wat iedereen daarin kan bijdragen. En dit niet beperken tot managementlagen, maar voor iedereen. Gelijkwaardigheid daarin is cruciaal. En of je dit nu doet met zijn allen elke ochtend een kwartiertje of via twee wekelijkse 10 minuten gesprekken, of werkgroepjes. Zoveel verschillende bedrijven, zoveel verschillende vormen.

Zorg voor elkaar

Een derde opvallende overeenkomst in alle bedrijven is de zorg voor elkaar. Het gevoel dat je het samen doet. Dat je elkaar helpt. Wetende, dat als mensen het thuis moeilijk hebben, ze op het werk minder goed kunnen presteren, werk van elkaar overnemen, zodat het thuisfront in nood altijd voor kan gaan. Deze saamhorigheid en gevoel van samenleven zie ik in alle mooie voorbeelden terugkomen. Klein is het nieuwe Groot. Kleine stappen met een grote ambitie: om er te ZIJN voor elkaar.

Wil jij ook kennismaken met deze Slimste bedrijven van Nederland? Kom dan naar de Energiedag op 19 november. Daar zul je er veel ontmoeten en ontdekken dat geluk de economische groeikracht van het bedrijfsleven is.

En hier nog een keer het Slimste bedrijf van 2010: Jazo Zevenaar

Tags: , , , , , , , ,

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Gisela Timmermans schreef:

    Hallo Caroline,

    Gave site, mooi, hoe jij info en inzichten de ether in zendt en hoe het opgepakt wordt. Ik ben Gisela, collega van Remmelt. Hij verwees me naar jouw site. Waarschijnlijk spreken we elkaar 19 november? Zou leuk zijn 🙂

Geef een reactie