Groei vanuit tegenstellingen

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 25 augustus 2013 0 Comments

Afgelopen week weer een fijne ontmoeting met een ondernemer die ondanks de krimpende economie door middel van innovatie zijn omzet op pijl weet te houden en zijn winst laat groeien. Een knappe prestatie, lijkt mij. Wat is zijn geheim? Investeren en loslaten, balanceren tussen tegenstellingen en andere keuzes durven maken dan zijn concurrenten.

Investeren in mensen

Deze ondernemer herkent dat hij de talenten van zijn medewerkers hard nodig heeft in deze tijden van grote veranderingen. Hij weet dat niet alleen, hij gedraagt zich er ook naar. Hij investeert, juist nu, in het opleiden en ontwikkelen van medewerkers met andere talenten dan hijzelf. Het voorbeeld is Lennard. Een slimme jongen die in staat is om nieuwe business intern op te zetten en het werk zo overziet dat hij daarin ook goed leiding kan geven aan andere medewerkers die ingewerkt moeten worden op de nieuwe business. Soms is deze jongen wel iets te theoretisch, daarom koos deze ondernemer er voor te investeren in zijn ontwikkeling door hem stage te laten lopen op de afdeling die hij zelf moet opzetten en ontwikkelen. Zo steekt hij eerst zelf de handen uit de mouwen in de opbouwfase, in plaats van baasje te spelen en anderen aan het werk te zetten. Hierdoor snapt hij de nieuwe business nog beter en kan hij in 6 weken realiseren wat ze op de andere locatie in een half jaar hebben kunnen opbouwen. Leren door te ondervinden, dan aan te scherpen en over te dragen aan anderen.

Investeren in nieuwe business: nieuwe groeikracht

Hoe belangrijk investeren is, ook in deze turbulente tijd, werd mij bij deze ondernemer weer heel helder. Het bedrijf heeft zijn oorsprong in het snel verpakken en flexibel leveren van allerlei spullen, die wij allemaal dagelijks kopen bij het benzinestation, bij de boekwinkel, in de huishoudelijke artikelen winkels, etcetera. Dat doen zij al meer dan een decennium voor A-merken. Al een aantal jaren geleden voorzag de ondernemer dat alleen verpakken zijn voorsprong in de markt niet zou kunnen handhaven. Omdat logistieke uitdagingen zijn kerntalent is als bedrijf, koos hij ervoor om ook e-fullfillment te gaan verzorgen voor webshops.
De ondernemer genoot ervan om te werken aan deze innovatie. Zeker toen het begin dit jaar echt goed begon te lopen, kreeg het nog meer van zijn focus en tijd. En hier ontstaat meteen een behoorlijk risico van innovatieve ondernemers. Het ‘nieuwe speeltje’ krijgt alle aandacht en de interesse in de basis neemt zo af dat hier sleur dreigt in te slijten. Oude klanten beginnen te klagen, medewerkers op de oude afdelingen raken minder gemotiveerd en de neerwaartse spiraal is ingezet.

Balanceren tussen tegenstellingen: kracht en flexibiliteit

Gelukkig hebben we hier te maken met een goed oplettende, innovatieve ondernemer die snel door heeft als hij de balans dreigt te verliezen. Onze eerste stap was: terug naar de kern: waar zit je kracht en stabiliteit en waar zit je ruimte en flexibiliteit? Door deze balans is het bedrijf uniek en onderscheidend, en kan daarmee ontsnappen aan de ratrace om de laagste prijs in tenders. Maar deze balans is dynamisch in een snel veranderend markt. De trend bij concurrenten is, om steeds later nog te kunnen leveren. Als je bij Bol.com vandaag voor 22:30 uur bestelt heb je het morgen in huis. Maar die snelheid heeft ook een prijs. Het is duurder om de koerier ’s avonds laat nog te laten komen. Dit wordt uiteindelijk doorberekend in de prijs die wij als consumenten betalen. Hoewel de reclames ons doen geloven dat we juist steeds vaker deze prijs niet meer betalen. Gelooft u het?

Een touwbrug vraagt om balanceren, elke stap weer.

Een touwbrug vraagt om balanceren, elke stap weer.

Andere keuzes durven maken: groei vanuit tegenstellingen

Deze ondernemer had een keus te maken. Meegaan in de ratrace om tijd en prijs? Of kiezen voor een andere, eigen strategie. Het bedrijf wil betrouwbaar zijn en eerlijk. Dat zit hem in zijn aard en cultuur. Dat geeft hem en het bedrijf zijn stabiliteit en kracht. En ja, hij wil ook flexibel zijn. Maar wanneer de flexibiliteit zo groot moet worden dat hij zijn kracht daarmee verliest is hij aan het doorslaan en op lange termijn kan hem dat zijn bedrijf kosten. De ondernemer kiest om steeds weer te balanceren tussen kracht en flexibiliteit, als was het een touwbrug waarbij elke nieuwe stap vraagt om een nieuwe balans vinden. Daarmee kiest hij anders dan zijn concurrenten. Dit maakt hem onderscheidend, waardoor klanten kunnen kiezen voor zijn concurrenten die misschien iets meer flexibiliteit bieden, maar in bijvoorbeeld betrouwbaarheid inleveren. Soms is dat geen probleem en is deze klant beter af bij de concurrent. Voor sommige klanten is betrouwbaarheid belangrijker, en zij kiezen voor dit bedrijf.

Ook durven loslaten

De ondernemer erkent echter ook dat het ontplooien van nieuwe bedrijfsactiviteiten voor nieuwe markten, vraagt om kritisch te kijken naar zijn basisactiviteiten: wat heeft nog echte marktwaarde of biedt ons de nodige stabiliteit en welke basisactiviteiten raken out of dat en zal ik moeten loslaten? Een stukje nieuw gecombineerd met een stuk van de oude basis, dus. Ook hier het steeds weer een nieuwe dynamische balans tussen oud en nieuw, kracht en flexibiliteit. Elke stap heeft zijn eigen dynamiek.

Kies jij liever voor tegenstellingen of balanceren?

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie