Inca Wijsheid voor nu

Filed in nieuwe tijd by on 20 maart 2013 0 Comments

De Condor en de Adelaar

Het was een heel bijzonder weekend. Dat wist ik van te voren al, maar het was nog indrukwekkender dan gedacht. Ik mocht met een groep van 20 andere mooie mensen twee dagen wandelen om de Veluwe met een Q’eros. De Q’eros zijn een volk die leven in de Andes in Peru en de wijsheid van de oude Inca’s voor ons hebben bewaard en doorgegeven. Een aantal jaren geleden hebben een heel aantal van deze mensen de opdracht gekregen om van hun berg te komen en hun wijsheid te delen met de wereld. Volgens hen is het nu de tijd om de oude wijsheid te gebruiken om de aarde (Pacha Mama – moeder aarde) terug in balans te brengen. Hun profetie is, dat als de Condor en de Adelaar weer samen vliegen er harmonie en vrede op aarde zal ontstaan. Nu vliegt de Adelaar in Noord Amerika en staat voor het mannelijke, en de Condor vliegt in Zuid-Amerika en staat voor het vrouwelijke. De profetie gaat dus over harmonie en samenkomen van het mannelijke en het vrouwelijke.

Don Ramon Q'eros

Terug naar de Q’eros

Ik had al veel gelezen over de Q’eros in de boeken van Elizabeth Jenkins en Jonette Crowley en natuurlijk al een voorstelling gemaakt hoe het zou zijn om daar direct met in contact te komen. En nu mocht ik er één ontmoeten op een prachtige plek, het Fluisterhuis in Loenen en van daaruit in ‘mijn eigen achtertuin’ met hem de natuur in om een stukje van de Inca-wijsheid uit eerste hand te ontvangen. Toen deze Q’eros, Don Ramon, samen met zijn begeleider Richard binnenkwamen overvielen mij zijn rust en de authenticiteit. Je weet het, je verwacht het, en toch was het nog veel sterker dan ik had kunnen vermoeden. Don Ramon is ergens tussen de 85 en 90 jaar oud, niemand weet het precies, hij zelf ook niet. In zijn paspoort staat dat hij 74 is, maar dat komt omdat hij zijn geboortecertificaat pas kreeg toen hij trouwde (ergens tussen zijn 13e en 16e jaar). Na wat toelichting en introductie door Richard, die zijn vertaler en reisgenoot is, vertrokken we naar het bos en de hei om in de natuur stukken te lopen en tussendoor ceremonies te ondergaan. Er gebeurde daar zoveel, niet alleen in woorden, maar vooral op energieniveau, dat ik dat allemaal nog lang niet expliciet kan delen of een plek heb kunnen geven. Het proces is nog in volle gang. Wat ik al wel kan delen, naast het enorme respect voor Moeder Aarde en de loop der dingen, is het volgende: kern van zijn les dit weekend was: wees eerst dienstbaar aan jezelf, pas dan kun je dienstbaar zijn aan Moeder Aarde en de mensen om je heen. Daar hebben we de zaterdag ook veel in geoefend. In onze cultuur krijgt het ‘eerst voor jezelf zorgen’ nog steeds oordelen als ‘egoïstisch’, ‘haantje de voorste’, ‘egocentrisch’ en nog veel meer. Zij zijn daar heel helder over: neem wat je nodig hebt, maar ook niet meer dan dat. Alleen dan kom je zelf in balans met alle vijf je energiecentra (mentale, fysieke, emotionele, spirituele en seksuele energiecentrum) en kun je vanuit ‘het beste van jezelf’ dienstbaar zijn aan de ander.

Het beste van jezelf…

Op de tweede dag leerden wij een prachtige Inca-ceremonie om ‘het beste van jezelf’ aan de ander te geven. Hun filosofie is, dat als je dat niet doet, je jouw blokkades, angsten, overtuigingen en andere sh*t aan de ander geeft, en dat brengt geen harmonie. Ik vond deze ceremonie zo mooi, dat ik hem maandag in een sessie met een team op de hei meteen heb gedeeld. Het was bijzonder om te ervaren hoe een groep ‘productgerichte technische mannen’ zo makkelijk mee gingen in deze kleine, maar energetische sterke oefening. Het had ook een bijzondere impact op het verloop van de middag. Het team was op ontdekkingstocht naar meer verbinding met elkaar en met hun klanten om van daaruit meer toegevoegde waarde te kunnen leveren. Dit resulteerde in een aantal prachtige inzichten: zoals ‘vanuit je eigen kwaliteit naar de klant (ipv) vanuit kwaliteitsproducten’, ‘niet overtuigen, maar voorbeeldgedrag en ons verhaal vertellen’.  Maar het mooiste vond ik zelf de waarden die zij kozen om met elkaar en met hun klanten te willen verbinden: dienstbaarheid, eerlijkheid en respect.

IMG_0387

Ik heb weer gezien hoe mooi het is om terug te gaan naar de kern van wie wij zijn en wat wij voor elkaar willen betekenen: ‘het beste van onszelf…’. Voor mijzelf betekent dat: mijn gevoel volgen en anders/mijzelf durven zijn, wat dus ook kan betekenen dat ik een Inca-ceremonie doe met een groep technische mannen. Ook al klinkt het misschien wat zweverig, ook zij zijn mensen die heel willen zijn en het beste van zichzelf willen geven. Daar is niets zweverigs aan. Mijn invulling, die ik nu heb mogen teruggeven aan Pacha Mama.

Urpi Chai

Tags: , , , , , ,

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Anke schreef:

    Ralph was ook erg onder de indruk en het grappige was dat ik na vier dagen alleen met de kids en werken en open dag op school, ook helemaal tot rust kwam. Ralph zijn handen leken wel een knapperig haardvuurtje, de energie spatte ervan af. Zo heb ik indirect ook wat van Don Ramon zijn energie kunnen voelen, indrukwekkend. Dank voor je inzichten, je verwoordt mooi wat ik bij Ralph voelde. En dank dat je de vertaalslag maakt naar ‘onze MKB wereld’ daar hebben we allemmal veel aan!

  2. Mooi beschreven Caroline ! De kracht zit m.i. altijd in de eenvoud. Het was fijn om je te ontmoeten op de Veluwe.

Geef een reactie