Welcome to my dream

Filed in nieuwe tijd, slimmer werken by on 4 december 2010 0 Comments

Sorry dat ik een aantal weken heb verzuimd te schrijven. Ik was even te druk met het realiseren van een stukje van mijn droom. Soms moet je doen en even wat minder denken.

Droom Energiedag 2010

Het was tijd voor onze tweede Energiedag van de MKB Krachtcentrale, afgelopen dinsdag in het voormalig Hoogspanningslab van de KEMA in Arnhem. Een dag om MKB ondernemers te laten voelen en ervaren dat het tijd is om werk anders te benaderen, vanuit nieuw leiderschap en andere organisatieprincipes. En het was precies zo als ik had gedroomd. Inclusief de sneeuw rond het gebouw Mijn excuses aan alle mensen die last van de sneeuw hebben gehad in het verkeer.

Tijd voor anders denken

Naast een 24-tal ervaringsworkshops van fantistische kennisleveranciers, hadden we op deze dag drie grote sprekers: Jan Bommerez, Herman Wijffels en Paul de Blot, met elk hun eigen prachtige verhaal, maar ook met een grote rode draad. Om er maar een paar te noemen:
• lineair denken gaat ons niet meer helpen om de huidige uitdagingen goed het hoofd te bieden;
• de kringlopen moeten gesloten worden (duurzaamheid mens-aarde)
• de echte kracht zit in de verbinding tussen mensen. Het gezin als mooi voorbeeld van een profit-organisatie. Brood op de plank is belangrijk, maar verbinding is essentieel. Iedereen telt mee, iedereen heeft zijn plek (duurzaamheid mens-mens).
• en de wereld is mooi, voor mooie mensen.
Alle drie zijn ze de moeite waard om een keer voor te gaan zitten. En hoewel Paul de Blot weer zeer bijzonder en ontroerend is, ben ik zelf echt fan van Jan Bommerez geworden (hier vind je zijn presentatie). Ik kan veel met zijn verhaal en boek “Kun je een rups leren vliegen?”.

Slimste bedrijf van Nederland

En ik was heel trots op Jazo, die de titel Slimste bedrijf van Nederland heeft gewonnen. Een typisch MKB bedrijf uit de maakindustrie dat een bijzonder turnaround heeft gemaakt door het lef te hebben oude denkbeelden over management los te laten en hun medewerkers op hun kracht en vakmanschap in te zetten.

De beweging is ingezet

En mijn droom was zeker niet alleen om een bijzondere dag te organiseren, maar vooral om een beweging in gang te zetten. MKB-ondernemers verleiden om een stap in het diepe te zetten, want zoals Jan Bommerez mooi aangeeft in zijn boek “ Kun je een rups leren vliegen?”. Natuurlijk niet, je moet hem de kans geven om te transformeren tot een vlinder. Dat vraagt moed, doorzettingsvermogen en vertrouwen dat er uit die pop een vlinder zal verrijzen. En ik hoefde niet lang te wachten. Twee dagen later zat ik al bij een MKB bedrijf dat zei “doe mij ook maar zo’n Jazo-traject” . Of terwijl ‘ik ben bereid om in het diepe te springen, om mijn bedrijf te transformeren naar een werkplek waar mensen met PRET werken: Positief, Respect, Enthousiasme en Teamwork. Maar ook waar dat leidt tot effectiviteit en resultaat.’

Wat heb ik genoten van alle mooie mensen en van de bewegingen die deze dag zijn ingezet of doorgezet! Ik straal nog steeds ….

En als laatste wil ik jullie graag verwijzen naar de overdenking van dominee Jan Vaessen, wat een bijzondere verbinding tussen verhalen uit de bijbel en de verhalen van de Energiedag. Zeker de moeite waard om ook te lezen! Dank je wel, Jan.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie