De Liefdesladder

Filed in nieuwe tijd by on 9 augustus 2010 1 Comment

Vakantietijd

Tijd om afstand te nemen, tijd voor rust en genieten, maar ook tijd voor reflecteren en boeken lezen. En hij lag al een maand of twee op mijn nachtkastje: de Liefdesladder van Else-Marie van den Eerenbeemt, op aanraden van een goede vriend.

De Liefdesladder

Het boek gebruikt de Liefdesladder als metafoor voor alle relaties die je aangaat in je leven. De verticale staanders staan voor de relatie met je ouders, één voor je moeder en één voor je vader. De treden staan voor alle andere relaties die je aan gaat. Het boek laat zien hoe onontkoombaar en daarmee ook zeker de relaties is met je ouders. Of je ze nu lief hebt of haat, of je ze nu goed kent of niet. Vanuit je ouders krijg je, bewust of onbewust, van alles mee, in de vorm van legaat: dat wat je mag (mogelijkheden), maar ook delegaat: dat wat je moet. Het kan hier gaan over het vervullen van je ouders dromen, het voortzetten van tradities, het bewaren van familiegeheimen, maar ook het vervullen van specifieke rollen of patronen, die horen in jouw familie.

Vrouwenlijn

Ik heb ooit het genoegen gehad om bij een familieopstelling in een vrouwenlijn te mogen representeren. In deze vrouwenlijn had zich het patroon ontwikkeld, waarin een moeder niet in staat was om de moederrol te vervullen. De dochter nam deze rol als vanzelfsprekend over en was moeder voor haar eigen moeder (het boek laat zien dat kinderen heel ver gaan in het vervullen van de wensen en verwachtingen van ouders, zowel positieve als negatieve). Toen de dochter zelf moeder werd, was het haar beurt om nu dochter te zijn. Ze had per slot van rekening al zolang de rol van moeder vervuld en zo had haar moeder dat toch ook gedaan. Dit patroon had zich 7 keer herhaald, tot het moment van de opstelling. De interventie in de opstelling was er uiteindelijk op gericht om alle voorgaande moeders te vergeven voor hun onvermogen om de moederrol op het goede moment te vervullen en gaf de laatste dochter de ruimte om te stoppen met moederen en nog even te genieten van het dochter zijn, alvorens zij zelf haar kinderwens in vervullen zou brengen. Zij wilde naar haar eigen kind dit patroon niet meer doorgeven.

Mijn Liefdesladder

Het boek, maar ook mijn ervaring in de familieopstelling, hebben mij doen realiseren wat een geweldige job mijn eigen ouders hebben gedaan. Mijn ouders hebben mij vooral geprobeerd om veel legaat mee te geven. Mijn vader heeft mij geleerd dat ik kan en mag worden wat ik wil, en dat ik daar vooral zelf mijn best voor kan doen. Mijn moeder heeft vooral geprobeerd om een delegaat wat zij vanuit haar ladder heeft meegekregen te doorbreken om ze geen belemmerend patroon aan mij door te geven. Ook zij heeft duidelijk gekozen om mij de ruimte te geven mijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen en mij daarin niet te belemmeren. Zo heeft zij bijvoorbeeld nooit opvoedadvies gegeven, tenzij ik er zelf om vroeg. Heel knap en bijzonder, realiseer ik mij nu. En ik zie nu hoe het mij helpt om prachtige verbindingen met anderen aan te gaan, zonder daarin mijzelf te verliezen. Want mijn staanders geven mij de zekerheid en veiligheid om mijzelf te mogen en durven zijn.

Doorgeven

Ik doe mijn best om ook mijn kinderen vooral legaat en zo min mogelijk delegaat mee te geven, zodat ook zij een stabiele en stevige staander aan hun liefdesladder meekrijgen. Deze stevige en veilige staander zal hun helpen om zelf ook weer mooie, stevige verbindingen aan te gaan met anderen, die hun leven verrijken en de moeite waard maken.

I’m a very lucky girl!

Tags: , , , ,

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Een collega van mij heeft me het boek ook aangeraden, misschien moet ik het toch maar eens aan gaan schaffen. Leest het lekker weg, of is het een boek waar je bij iedere zin je volle concentratie moet gebruiken?

    Groeten Adriana

Geef een reactie