Common Sense; waar ben je?

Filed in nieuwe tijd by on 27 februari 2010 0 Comments

Afgelopen week weer een stukje rechtvaardigheidsgevoel en vertrouwen verloren in onze overheid. Soms heb ik even de illusie dat je met goede intenties, een prachtig plan en genoeg energie, de overheid kan laten zien dat het anders en beter kan.

Helaas, deze week niet. Het leek een beetje op de val van het kabinet van vorige week in het klein. Ik had samen met een collega een gesprek met twee ambtenaren over een mooi voorstel voor een belangrijk project in het MKB. Een project in het belang van de BV Nederland met een frisse vernieuwende kijk en aanpak. We praatten beleefd over de inhoud van het voorstel alsof het er werkelijk toe deed. Ondertussen werd tussen de regels door medegedeeld dat er op hoger niveau besloten is een andere partij het voorstel te gunnen. “Wat is hun plan?”, wilden we weten. Die is er nog niet, alleen op hoofdlijnen. Toch is besloten om voor de andere partij te kiezen. Niet dat ze het zelf kunnen of gaan doen. Ze krijgen de regie, en commerciële adviseurs mogen adviesrapporten maken voor MKB-ers. Zitten ze daar op te wachten? Niet volgens de ondernemers die wij geconsulteerd hebben, voordat wij ons voorstel maakten. Maar daar wordt niet op gereageerd.

Mijn eerste gevoel was teleurstelling en vervolgens boosheid. Ik ben er van overtuigd dat er bij de overheid een heleboel prachtige en goede mensen werken. Waarom winnen politieke positie en belangen het dan toch steeds opnieuw van common sense en kwaliteit? Waarom geeft de overheid geld uit aan zaken waarvan je weet en vooral ook voelt dat het niets gaat worden, alleen om hun eigen politieke posities veilig te stellen? In plaats van investeren in organisaties of projecten die werkelijk iets toevoegen aan de BV Nederland?

Of ben ik nu zelf blind vanuit mijn/ons eigen perspectief en belang? Ik geloof het niet. Ik geloof werkelijk in het plan dat wij met een aantal zeer competente collega’s en met hulp van een paar voortreffelijke MKB-ondernemers hebben opgesteld. Laat ik mij nu uit het veld slaan? Eventjes misschien, maar ik ben al weer aan het nadenken over een manier om ons plan alsnog tot uitvoering te brengen, want ik geloof dat we iets echt goeds op het spoor zijn.

Wat mij nog wel puzzelt is hoe ik iets kan bijdragen om deze patronen te doorbreken. Wat kan ik doen om een bijdrage te leveren aan een effectievere overheid, die faciliterend is voor ondernemende mensen en initiatieven in plaats van bezig zijn met het veiligstellen van posities van een klein groepje mensen.

Misschien moet ik het van de andere kant benaderen. En ontdekken dat het tegengestelde ook waar kan zijn!

Het tegengestelde is ook waar: voor een goed initiatief, waarin ik geloof, heb ik geen overheid nodig om het te realiseren!

Gisteren al de eerste stap gezet. Samen met een aantal ondernemende mensen gaan we aan de slag met een initiatief (inspiratie-event) waarvoor we geen subsidie gaan aanvragen of geld gaan werven, maar gaan werken met een verlanglijst. Iedereen die iets wil bijdragen kan daar op intekenen. Een mooi initiatief vanuit de kracht van mensen waarin de overheid mag meedoen en vooral mee mag leren als zij willen.

Op naar betere wegen!

Tags: , , ,

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Jan Willem Bot schreef:

  Allereerst: stel je vertrouwen bij: je mag er ten volste op vertrouwen dat dingen lopen zoals je beschrijft, vertrouw niet op méér 🙂 Maar: je drive is niet af te pakken! Ik ken de details van je plan niet maar wel de passie waarmee je het gemaakt hebt en passie is niet gebonden aan welke organisatie of middelen dan ook. Maak je dus geen zorgen… Zolang je je niet ergens tegen keert maar juist ergens vóór, komen je followers vanzelf, need I say more… Ook teleurstelling is een k-dootje en mag je ontvangen als een duwtje in een nog betere richting! We gaan nog van je horen 🙂

 2. Jos van de Werken schreef:

  Sommige dingen in het leven zullen onbegrijpelijk blijven; er zijn altijd machten in het veld die de ratio teboven gaan. Misschien hoort dat ook zo te zijn; je kunt altijd terugkijken op een traject dat met plezier is doorlopen en weer geleerd voor de volgende keer. De investering lijkt nu misschien tevergeefs, maar later zal blijken dat het zijn nut gehad heeft. Misschien wel sneller dan het nu lijkt.

 3. Jan de Zoeten schreef:

  Ik geniet van je blog, echt waar.

  Mijn reactie op deze.
  Soms ben je met een strijd bezig maar is het front verplaatst of is het eigenlijk een heel andere strijd dan waar je zelf aan bezig bent. Gebeurt iedere keer, dus niet soms.
  Er is altijd iets anders aan de hand dan je denkt. Ook in jou case zal het toch nog weer anders in elkaar steken dan dat je nu denkt.
  Voor de zekerheid, dit is mijn overtuiging, geen wetenschap.

 4. Gerjanne Tiemens schreef:

  Zo herkenbaar wat je schrijft. Er kunnen vast & zeker allerlei analyses op los gelaten worden op het waarom en hoe, maar hoeveel leuker & inspirerender is het om gewoon verder te bouwen aan mooie dromen en initiatieven?! :o)

  Het is een waar feest om samen met jou en anderen daaraan te werken! We gaan een prachtig inspiratie-event neerzetten met de inzet van heel veel mooie mensen die net als wij geloven in de kracht van mensen en de mogelijkheid om dingen anders te doen.

 5. Bas Mennink schreef:

  Hallo Caroline,
  Ik heb langer op je website vertoefd dan gezond voor me was ivm met mijn todo van vandaag. Het was echter time well spent. Dank daarvoor.

  Ik ben zelf in Deventer samen met een aantal anderen een initiatief begonnen dat we bij gebrek aan een beter woord inspiratie en co-creatie sessies noemen.
  Het is enorm vervullend om mee bezig te zijn en vanuit dat licht ben ik erg geïnteresseerd in het inspiratie-event waar je over schrijft. Waar kan ik daar over meer informatie vinden?

  • Ontdekkingsreiziger in een nieuwe tijd schreef:

   Hallo Bas
   Altijd goed om te horen dat er anderen zijn die graag lezen wat ik schrijf. Dank je wel. Voor mij weer een aanmoediging om door te gaan. Wat betreft het inspiratie-event hopen wij zo snel mogelijk een site met informatie in de lucht te krijgen, maar ik kan je wel vast melden dat het gaat plaatsvinden op 23 juni (sint Jansdag: de dag waarop ‘het onmogelijke mogelijk wordt’) ergens in Arnhem. Zodra ik meer weet zal ik het melden op mijn blog. En wie weet ontmoeten we elkaar daar in Real Life!

Geef een reactie