Tribes: Life is great!

Filed in nieuwe tijd, posruptive change by on 11 oktober 2009 0 Comments

Het gedachtegoed van Seth Godin over Tribes intrigeert mij. Hij laat zien dat mensen altijd behoefte hebben gehad om zich te verbinden met andere mensen, en die behoefte altijd zullen houden. Mensen gebruiken de tribes om samen met anderen verbeteringen aan te brengen die er toe doen. Zo zijn zij in staat om een waardenvolle/zinvolle bijdrage te leveren. Het geeft het leven zin. Seth Godin laat zien hoe je dit kunt gebruiken in de nieuwe marketing. Waarin leiders tribes vormen om hun verbeterde ideeën en producten te verspreiden.

Zelf ben ik vooral geïnteresseerd hoe je dit kunt gebruiken in organisaties en bedrijven. Hoe kun je de intrinsieke behoefte van mensen om verbeteringen te willen aanbrengen en verbonden te zijn gebruiken om bedrijven mooier, beter en waardenvoller te maken?

David Logan laat zien hoe elke tribe ook een eigen cultuur heeft die zorgt voor de verbinding. En in die cultuur zie je verschillende stadia, die je volgens hem ook verder kunt ontwikkelen. Hij onderscheidt:
1 life sucks
2 my life sucks
3 i’m great (and you are not)
4 we’re great
5 life is great

Je kunt je voorstellen dat de eerste 2 stadia vooral groepen zijn die hun energie op een negatieve manier inzetten. Een voorbeeld zijn bendes, die vooral bezig zijn met protest, criminaliteit en vandalisme. Maar ook in bedrijven, waarin de macht bij enkelen, vaak niet-competentie mensen ligt, zie ik hele afdelingen en teams zich neerleggen bij hun eigen misère. Er wordt veel geklaagd en weinig gedaan. Energie wordt verspilt aan zinloze zaken.
Stadium 3 zoekt de competitie. Dit levert zeker effectiviteit en productiviteit op, maar ook nog een hoop energieverlies aan ego-trippen en borstklopperij. Ik heb zelf een tijdje een teamleider mogen ervaren, die dit uitgangspunt in het team bracht. Hij vond zichzelf zo goed dat wij maar naar hem moesten luisteren, en verder onze mond moesten houden. Ons leren kennen was voor hem niet belangrijk, want hij was goed, en wij niet. Dus wat was er te leren kennen. Voor ons was heel zichtbaar dat hij alleen uit was op ego-strelen en eigengewin. Mijn teamgenoten en ik kwamen met hem in een strijd terecht, waarin het steeds ging om het aantonen wie het nu goed had, en wie niet. Ikzelf begon mijn tijd te verdoen met klagen, ontwijken en ondermijnen. Wat een energieverlies! Gelukkig hebben wij uiteindelijk met het hele team besloten dat wij zo niet wilde werken. Wij wilden werken vanuit ‘We’re great’. En door deze keuze hebben wij onze teamleider uit de groep kunnen zetten. We hebben hem letterlijk voor het blok gezet: hij eruit of wij eruit. De verbondenheid en het werkelijke commitment aan deze keuze gaf ons zo’n kracht dat wij ook niet tegen te houden waren. Dat was een bijzondere ervaring.
Stadium 4 tribes zijn groepen, teams en bedrijven met een sterke positieve waarden en cultuur. Ik werk zelf gelukkig al weer jaren in een team en vestiging waarin ik dit ervaar. Dit geeft veel energie, verbinding en zorg naar elkaar. We vangen taken van elkaar op, denken met elkaar mee, en werken samen aan een hoger doel. Maar ik zie ook dat wij nog regelmatig de strijd aangaan met de buitenwereld. We’re great – and you’re not. We verliezen dus nog steeds energie die niet waardenvol is.

Met ons team waarin wij werken aan de MKB Krachtcentrale zou ik wel door willen naar niveau 5. Wat hebben wij nu nodig om dat te bereiken? Als ik David Logan goed begrijp, zullen we dan alle oordeel naar elkaar en naar buiten moeten loslaten. Geen strijd meer aangaan met de omgeving. Niet: we are great (and you are not). Maar: in verbinding met de buitenwereld. Onze toegevoegde waarde/bijdrage leveren zonder dit af te zetten tegen iets of iemand anders. Life is great. Een mooi streven, daar wil ik wel aan gaan werken.

Groei met ons mee op de MKB Krachtcentrale op 12 november, waarin tribes een onderdeel van het programma is!

Tags: , , ,

Geef een reactie