Samenwerken vanuit Gung Ho!

Filed in posruptive change, slimmer werken by on 5 juni 2009 0 Comments

Wat zou het toch mooi zijn als we massaal elke dag met plezier naar ons werk gingen, omdat we het gevoel hebben dat wij op een positieve manier bijdragen aan de maatschappij. Of het nu is een lekker en gezond broodje verkopen aan mensen met trek, of het tekenen van een constructie voor de bouw van een onderdeel van een ziekenhuis, of het maken van een leerzaam spelletje voor kinderen die creatief willen ontspannen, of het ophalen van het huisvuil zodat onze stad schoon en leefbaar blijft. Het doet er niet toe, maar vaak zijn we vergeten waarom ons werk ook al weer waardevol was. Soms doen we ook echte niet meer de dingen die waardevol zijn.

Het boek Gung Ho! beschrijft hoe mensen kunnen leren van de drijfveren van de eekhoorn om weer te focussen op wat waardevol is aan hun werk. Van daaruit krijgen bedrijven en medewerkers weer zicht op zinvol samenwerken. Waarbij de gemeenschappelijke doelen als kilometerpaaltjes, mensen op de route houden. En waarden en normen zorgen voor zekerheid en veiligheid, op de langere termijn.

De werkwijze van de bever leert ons dat medewerkers prima in staat zijn om, in een speelveld met duidelijke grenslijnen en met een duidelijk doel voor ogen, zelf te bepalen hoe zij het beste een optimale bijdrage kunnen leveren. Dat vraagt nog al wat van de leidinggevenden. De macht over het ‘hoe’, zullen zij moeten delen, en dat zal niet voor elke leidinggevende makkelijk zijn. Aan de andere kant betekent dit ook dat zij de verantwoordelijkheid nu werkelijk kunnen delen met hun team, en ‘vele schouders maken licht werk’. Dus misschien is er hoop.

Het derde dier dat wordt geintroduceerd is de gans, dat gakt om zijn medeganzen aan te moedigen. Door elkaar aan te moedigen op mooie resultaten, maar ook elkaars inzet om tot resultaten te komen, werkt als katalysator om de waardevolle bijdrage ook te realiseren en door te zetten. Wat zou het leven mooier zijn als zoveel meer mensen met plezier en zinvol dagelijks naar hun werk gaan.

Een illusie? Zeker niet, het bedrijf zoals besproken in het boek Gung Ho bewijst het, maar zelf ervaar ik dat ook (bijna) dagelijks. Ik mag elke werkdag een bijdrage leveren aan het flexibel, toekomstgericht en gemotiveerd houden van MKB ondernemers in Nederland. Ik ervaar dit als waardevol werk, waarin ik zelf kan bepalen hoe ik het beste hieraan een bijdrage kan leveren. Mijn voornemen de komende tijd is om mijn collega’s vaker en duidelijker aan te moedigen, zodat ook zij doorgaan met het bijdragen aan een waardevolle zaak!

Gung Ho!

Tags: , , , , , ,

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Elio Tagliola schreef:

    Hi Caroline, dank voor je artikel! ik heb het boek inmiddels besteld. gr elio tagliola

Geef een reactie